Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Η αγορά δεν αναμένει στασιμοπληθωρισμό τύπου 1970

Η Fed δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε επώδυνες αυξήσεις επιτοκίων όπως τη δεκαετία του 1970 για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Κρούγκμαν: Η αγορά δεν αναμένει στασιμοπληθωρισμό τύπου 1970

Η αγορά δεν αναμένει εδραίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν, παραθέτοντας στοιχεία για το τιμολογούμενο ασφάλιστρο πληθωρισμού (breakeven inflation rate). 

Όπως επισημαίνει, σημασία δεν έχει αν γνωρίζει η αγορά πως θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός αλλά πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθεί. 

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι προφανές ότι η αγορά δεν πιστεύει ότι θα εδραιωθεί όπως συνέβη τη δεκαετία του 1970. Και με τις τιμές των εμπορευμάτων να υποχωρούν, είναι δύσκολο να δει κανείς πως μπορεί να συμβεί αυτό, τονίζει. 

Αυτό σημαίνει κατά τον Κρούγκμαν ότι δεν χρειάζονται επώδυνα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού σαν αυτά που εφάρμοσε η Fed του Πολ Βόλκερ τη δεκαετία του 1970. 

«Ευθυγραμμίστε τη ζήτηση με την προσφορά - το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή η Fed καθώς διαβάζεται αυτές τις γραμμές - και ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε κανονικά επίπαδα. Το επεισόδιο αυτό αρχίζει να δείχνει... παροδικό» υπογραμμίζει. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v