Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρέναρε το ράλι του φυσικού αερίου, στα €155 η μεγαβατώρα

Σταμάτησε η απεργία στη Νορβηγία, η κυβέρνηση παρέπεμψε τη διένεξη εργαζομένων-εργοδοτών σε ανεξάρτητο μεσολαβητή. Μέτρα για τη διάσωση των προβληματικών εταιρειών ενέργειας παίρνει η Γερμανία.

Φρέναρε το ράλι του φυσικού αερίου, στα €155 η μεγαβατώρα

Φρέναρε το ράλι του το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, αφού τα συνδικάτα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας συμφώνησαν να τερματίσουν την απεργία και η Γερμανία έλαβε μέτρα για να χαλαρώσει την κρίση εφοδιασμού της.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχωρεί 6%, στα 155 ευρώ τη μεγαβατώρα, τερματίζοντας πέντε ημέρες κερδών.

Η νορβηγική κυβέρνηση όρισε μεσολαβητή για την επίλυση μιας διαφωνίας με τα συνδικάτα σχετικά με τις αμοιβές. «Είπαν ότι θα τερματίσουν την απεργία, ώστε όλοι να επιστρέψουν στην εργασία τους το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε δήλωση αργά την Τρίτη.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη κλείσει τρία πεδία αυτή την εβδομάδα. Η απεργία σε πολλά πρότζεκτ το Σάββατο επρόκειτο να επηρεάσει τελικά το 56% των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας και να περικόψει τις προμήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε να εγκρίνει νομοθεσία που θα του επιτρέπει να σώσει τις ταλαιπωρημένες ενεργειακές εταιρείες καθώς η πίεση της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου χτυπάει τον κλάδο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Uniper, της οποίας η δραστηριότητα εξαρτάται από το φθηνό ρωσικό αέριο, πρόκειται να είναι η πρώτη που θα λάβει κρατική υποστήριξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η εταιρεία χρειάζεται έως και 9 δισ. ευρώ -περίπου διπλάσια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Η νομοθεσία επιτρέπει στο κράτος να προσφέρει πακέτα διάσωσης και να αγοράζει μερίδια των προβληματικών εταιρειών. Περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για τη μετακύλιση μέρους του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου στους καταναλωτές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα την Τρίτη. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο και θα πάει στο κοινοβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v