Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Κίνδυνος για την οικονομία οι τιμές πετρελαίου

Κατεβάζει ταχύτητα η ζήτηση λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών. Κατά $700 εκατ. αυξήθηκαν τα έσοδα της Ρωσίας τον Ιούνιο μηνιαίως, αν και οι ημερήσιες εξαγωγές της προσγειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο.

IEA: Κίνδυνος για την οικονομία οι τιμές πετρελαίου

Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι οι τιμές του πετρελαίου, όπως σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ο Οργανισμός υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την κατανάλωση πετρελαίου φέτος και του χρόνου, εν μέσω αυξημένων φόβων για ύφεση, προειδοποιώντας ότι οι τιμές απειλούν τη σταθερότητα στις αναδυνόμενες οικονομίες. 

Η αύξηση της κατανάλωσης το 2022 υποβαθμίζεται πλέον στα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η μέση κατανάλωση θα είναι 99,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022 και στη συνέχεια θα ξεπεράσει τα προ Covid επίπεδα το 2023 με περαιτέρω αύξηση κατά 2,1 εκατομμύρια ημερησίως.

Ωστόσο, η αδυναμία της ζήτησης αντισταθμίζεται από τη σύσφιξη της προσφοράς μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και καθώς μειώνεται η πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ+.

Αναφέρει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στις αναπτυγμένες χώρες επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ως απάντηση στις τιμές-ρεκόρ των καυσίμων.

Η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στον ΟΟΣΑ - μια μείωση που ήταν περίπου διπλάσια από τα τυπικά εποχικά στάνταρντ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, από την αύξηση της ζήτησης στην Ασία.

 

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν και πάλι πάνω από τα 20 δισ. δολάρια τον Ιούνιο παρά τις χαμηλότερες αποστολές στο εξωτερικό, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Πρόκειται για αύξηση κατά 700 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ακόμη και καθώς οι ημερήσιες εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 250.000 βαρέλια, στα 7,4 εκατ. βαρέλια, στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο, εκτιμά ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το πετρέλαιο Brent ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 117 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παρέμεινε σφιχτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v