Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν θα φέρει ασφάλεια στη χώρα

Ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν θα υποχωρήσει από τη «δίκαιη και λογική» επιδίωξη αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ηχηρές δηλώσεις για αποφασιστική απάντηση σε κάθε προσβολή της ιρανικής εδαφικής ακεραιότητας.

Ιράν: Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν θα φέρει ασφάλεια στη χώρα

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε την Τετάρτη ότι η περιοδεία που ξεκινά σήμερα ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή δεν θα προσφέρει ασφάλεια στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη στο Ισραήλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία.

«Αν οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες της περιοχής έχουν στόχο να ενισχύσουν τη θέση του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. Ισραήλ) και να εξομαλύνουν τις σχέσεις του με κάποιες χώρες, οι προσπάθειες αυτές δεν θα φέρουν ασφάλεια» στο Ισραήλ, τόνισε ο Ραϊσί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή, οι ΗΠΑ υπονόησαν πρόσφατα ότι και άλλες αραβικές χώρες επιθυμούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι κυρίως η Σαουδική Αραβία, η οποία όπως και το Ισραήλ, αποτελεί βασικό εχθρό του Ιράν.

Οι συνομιλίες του Μπάιντεν στο Ισραήλ θα επικεντρωθούν «κυρίως» στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να εμποδίσει τις δυτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Το Ισραήλ, αν και θεωρείται από τους ειδικούς η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζει ως απειλή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Ραϊσί δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά «όλες τις εξελίξεις» στην περιοχή.

«Έχουμε επαναλάβει προς όσους εκπέμπουν μηνύματα εκ μέρους των ΗΠΑ ότι θα απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο στην παραμικρή κίνηση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από τη «δίκαιη και λογική» στάση της στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v