Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολλανδία: Το κράτος αποκτά μερίδια στους διαχειριστές μεταφοράς ενέργειας

Απαραίτητη κρίνεται η κρατική συμμετοχή στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και στην Ολλανδία. Οι απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης και τα όρια του υπάρχοντος δικτύου καλούν σε κρατικές και άλλες επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ολλανδία: Το κράτος αποκτά μερίδια στους διαχειριστές μεταφοράς ενέργειας

Το ολλανδικό κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει μέτοχος των τριών ανταγωνιστών διαχειριστών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σε μια προσπάθεια να δώσει ζωτικό χώρο στο δίκτυο που έχει υπερφορτωθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα και της ενεργειακής μετάβασης, γράφει το Bloomberg. 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους χρόνους αναμονής για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, οι διαχειριστές Stedin, Enexis και Liander πρέπει να επενδύσουν περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2030 για την επέκταση της χωρητικότητας δικτύου.

Αποκτώντας μερίδια η κυβέρνηση θα έχει περισσότερο έλεγχο στους διαχειριστές, σύμφωνα και με τις κλιματικές φιλοδοξίες της χώρας, πιθανώς αποκομίζοντας περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, υποστηρίζουν η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag και ο υπουργός Κλίματος Rob Jetten, ζητώντας παράλληλα αύξηση κεφαλαίου και από τους σημερινούς ή άλλους μετόχους.

Η Enexis χαιρέτισε το «κρίσιμο βήμα» που έκανε η κυβέρνηση ζητώντας μεγαλύτερη επενδυτική σιγουριά. Οι διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας βλέπουν αρνητικές ταμειακές ροές εδώ και χρόνια. Εκτιμάται ότι και για τις τρεις εταιρείες απαιτείται κεφάλαιο περίπου 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

«Οι απαραίτητες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση συνεχίζονται αμείωτα», δήλωσε η Marielle Vogt, chief financial officer της Enexis, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επικείμενη συμμετοχή του κράτους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v