Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία σε συνθήκες πολιτικού χάους, οι επιλογές Ντράγκι

Δύσκολους συμβιβασμούς θα πρέπει να πετύχει ο Ιταλός πρωθυπουργός για να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνησή του. Μπαράζ επαφών, με φόντο την τοποθέτηση στη Βουλή και την πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης. Το σενάριο εκλογών.

Η Ιταλία σε συνθήκες πολιτικού χάους, οι επιλογές Ντράγκι

Με την Ιταλία στα πρόθυρα του χάους, ο Μάριο Ντράγκι έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να σφυρηλατήσει μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς με τους λαϊκιστές στην κυβέρνησή του, που τον υποστήριξαν απρόθυμα τους τελευταίους 18 μήνες.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να υποβάλει την παραίτησή του την Πέμπτη βύθισε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε μια παραλυτική πολιτική κρίση, που μπορεί να τελειώσει με πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Σταματά επίσης τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τον εκσυγχρονισμό μιας χώρας που αντιμετωπίζει εδώ και 25 χρόνια πρόβλημα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο Ντράγκι, θυμίζει το Bloomberg, είπε ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τα κόμματα που υποστήριξαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφότου ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε μποϊκόταρε μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έστειλε τον πρωθυπουργό πίσω στο κοινοβούλιο για να δει αν θα μπορούσε να σφυρηλατήσει μια ανανεωμένη συμμαχία με τον ευρύ αλλά διχασμένο συνασπισμό του.

Τα κόμματα ενδέχεται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν με τον Ντράγκι τα επόμενα βήματα ενώ ο τελευταίος θα μιλήσει στους βουλευτές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εξέλιξη την οποία μπορεί να ακολουθήσει νέα ψήφος εμπιστοσύνης. Ακόμη και χωρίς τα Πέντε Αστέρια, η κυβέρνησή του θα εξακολουθούσε να έχει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αλλά για να αποτρέψει μια κρίση, ο Ντράγκι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει ένα μέρος του ελέγχου της κυβερνητικής ατζέντας σε ηγέτες κομμάτων όπως ο Κόντε, τον οποίο αντικατέστησε ο Ντράγκι ως πρωθυπουργός το 2021, ή ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο οποίος απείλησε να εγκαταλείψει τον συνασπισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο, εάν ο Ντράγκι δεν υποχωρεί στα αιτήματά του.

Ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί, δεν άφησε πολλά περιθώρια για συμφιλίωση. «Η συμφωνία πίστης που ήταν το θεμέλιο της κυβέρνησής μου έχει χαθεί», είπε στους υπουργούς, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τότε που δημιουργήθηκε, δεν υπάρχει πια».

Είπε επίσης ότι θα παραμείνει στη θέση του μόνο εάν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, ο Σαλβίνι και άλλα κεντροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, της μόνης μεγάλης κοινοβουλευτικής ομάδας εκτός του συνασπισμού του Ντράγκι και επί του παρόντος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην Ιταλία, καλούν ήδη σε πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν τι θα ακολουθήσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν ο Ντράγκι θα μιλήσει στο κοινοβούλιο.

Η πολιτική κρίση της Ιταλίας αφήνει τη χώρα σε αδιέξοδο και θέτει αμφιβολίες για την ικανότητα του Ντράγκι να ακολουθήσει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα νέο πακέτο βοήθειας αξίας έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα επεκτείνει τα επιδόματα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και θα εισαγάγει επίσης νέα κίνητρα για τους εργαζόμενους. Ενώ ο Ντράγκι έχει δεσμευτεί να το εγκρίνει αυτό τον μήνα, η πολιτική κρίση θα μπορούσε να το καθυστερήσει, αφήνοντας την Ιταλία χωρίς πακέτο στήριξης, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό.

Και ακόμη κι αν ο Ντράγκι καταφέρει την επόμενη εβδομάδα να κερδίσει την υποστήριξη των κυβερνητικών εταίρων του, δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτή θα αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές, που αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v