Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες δισεκατομμυρίων για τις αμερικανικές εταιρείες λόγω δολαρίου

Η άνοδος του νομίσματος στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 20 ετών επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με διεθνείς δραστηριότητες. Μειώνει την αξία των διεθνών πωλήσεών τους και τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές.

Απώλειες δισεκατομμυρίων για τις αμερικανικές εταιρείες λόγω δολαρίου

Το ισχυρό δολάριο έχει εξαϋλώσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των αμερικανικών εταιρειών το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας πολλές να περικόψουν την καθοδήγησή τους για το υπόλοιπο του έτους.

Ο κατάλογος των εταιρειών αυξάνεται μέρα με τη μέρα αφότου το αμερικανικό νόμισμα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών αυτό τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων των IBM, Netflix, Johnson & Johnson και Philip Morris. Αυτή η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς κολοσσοί του κλάδου της τεχνολογίας όπως η Apple και η Microsoft -που παράγουν ένα σημαντικό μέρος της επιχείρησής τους εκτός των ΗΠΑ- θα δημοσιεύσουν τριμηνιαία αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

«Ακόμη κι αν η άνοδος του δολαρίου σταματούσε εδώ, η ενίσχυση που είδαμε τους τελευταίους 12 μήνες θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει περαιτέρω υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις κερδών μόνο και μόνο λόγω των αντίξοων συναλλαγματικών ανέμων», δήλωσε ο Max Kettner, στρατηγικός αναλυτής με HSBC.

Το δολάριο ενισχύθηκε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον να αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να μετριάσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούνιο έφτασε σε υψηλό 40 ετών.

Παράλληλα, αναμένεται νέα άνοδος επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η σύσφιξη της πολιτικής για να περιοριστεί η ζήτηση, ανεβάζοντάς τα πολύ πάνω από τα αντίστοιχα σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Τα υψηλότερα επιτόκια προσελκύουν συνήθως ξένους επενδυτές, αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό υποφέρουν, καθώς το ισχυρό δολάριο μειώνει την αξία των διεθνών πωλήσεών τους και τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τους τοπικούς ανταγωνιστές. Η επιβράδυνση σε όλη την Ευρώπη και τα lockdown στην Κίνα που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων Covid-19 αποδεικνύονται επίσης αγκάθι για τις αμερικανικές εταιρείες με μεγάλες δραστηριότητες στο εξωτερικό, καθώς η ζήτηση μειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v