Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Δεν έχει «πεθάνει» η χρυσή συνταγή για τις επενδύσεις

Οι πονοκέφαλοι στη διαχείριση χαρτοφυλακίου από την ταυτόχρονη πτώση της τιμής των μετοχών και των ομολόγων και τι προτείνει ο διεθνής οίκος. Η μεγάλη βουτιά του πρώτου εξαμήνου και οι εκτιμήσεις για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Morgan Stanley: Δεν έχει «πεθάνει» η χρυσή συνταγή για τις επενδύσεις

Το κλασικό χαρτοφυλάκιο του 60/40, όπου οι επενδύσεις χωρίζονται 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα, απλά αναπαύεται και δεν έχει πεθάνει, υποστήριξε υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον Άντριου Σιτς της Morgan Stanley, η στρατηγική εκτιμάται ότι θα προσφέρει υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία από ό,τι κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας.

Η διαδεδομένη στρατηγική κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο τη μεγαλύτερη βουτιά από το 1988 κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Μετά από πολλά χρόνια σταθερών κερδών, ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο του 60/40 βούτηξε 17% τους πρώτους έξι μήνες του έτους καθώς η άνοδος του πληθωρισμού και οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν στείλει τις τιμές των ομολόγων στα τάρταρα, την ίδια στιγμή που οι μετοχές έχουν εισέλθει σε bear market.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Σιτς αναγνώρισε ότι οι πρόσφατες απώλειες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η στρατηγική του 60/40 δεν είναι κατάλληλη σε περιβάλλον σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ενώ οι προηγούμενες οικονομικές αναταράξεις «έκαναν τους επενδυτές να εύχονται να είχαν περισσότερο σταθερό εισόδημα, η φετινή χρονιά άφησε τους επενδυτές να εύχονται να μην είχαν καθόλου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ακόμα και αν οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν θετική συσχέτιση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και πάλι πολλές ημέρες που τα δύο στοιχεία ενεργητικού δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τόνισε επίσης ότι τα ομόλογα παραμένουν καλή επιλογή για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, ακόμα και αν δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό που ίσχυε στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v