Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλίν για γεωτρύπανο: Εχουμε άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

«Όπως το Ορούτς Ρέις έτσι και το Αμπντούλ Χαμίτ θα κάνει νόμιμες έρευνες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι πήρε άδεια από τα... κατεχόμενα. Πού βρίσκεται τώρα το τουρκικό γεωτρύπανο

Καλίν για γεωτρύπανο: Εχουμε άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως «όπως και το Oruc Reis έτσι και το 'Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ' θα κάνει έρευνες», καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες «απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Όπως είπε ο Καλίν, η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πως παραβιάζονται περιοχές κυπριακής κυριαρχίας, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση», σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την 'Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου'. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν 'de facto' να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο "Σουλτάν Αμντουλχαμίτ" θα κάνει τις εργασίες του. Θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου πρόκειται να διενεργηθούν εντός Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο την 9η Αυγούστου, και με στόχο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την απειλή της και νωρίτερα του αναμενόμενου έβγαλε για έρευνες στο Αιγαίο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ, καθώς οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Το Abdulhamid Han συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό, ένα ρυμουλκό και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου. 

Όπως είχε προαναγγείλει στις 26 Ιουλίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα αναχωρούσε από το λιμάνι της Μερσίνης στις 9 Αυγούστου, παρουσία του Τούρκου προέδρου, κάτι που τελικά έγινε πολύ νωρίτερα

Προ ημερών, ο ηγέτης των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ είχε ποστάρει φωτογραφία του μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο, γράφοντας πως «στο Tasucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο»

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει σχετικά ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Το Abdulhamid Han αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, καθώς το «στόχαστρο» των Τούρκων εκτιμάται ότι είναι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στη δυτική πλευρά της Μεγαλονήσου προς την Πάφο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v