Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gazprom: Οι κυρώσεις εμπόδιο στην επιστροφή της τουρμπίνας του Nord Stream

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επιρρίπτει στις χώρες της Δύσης τις ευθύνες για τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. H απάντηση Πεσκόφ στον Όλαφ Σολτς.

Gazprom: Οι κυρώσεις εμπόδιο στην επιστροφή της τουρμπίνας του Nord Stream

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία καθιστούν την παράδοση της τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό Πορτοβάγια του Nord Stream αδύνατη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρωσική Gazprom.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει ότι η τουρμπίνα Siemens 073 εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής της. 

«Το καθεστώς κυρώσεων του Καναδά, της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και η αναντιστοιχία της υφιστάμενης κατάστασης με τις συμβατικές υποχρεώσεις της πλευράς της Siemens καθιστούν αδύνατη την παράδοση της τουρμπίνας 073 στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια» τόνισε η Gazprom.

O ρωσικός κολοσσός έχει περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream στο 20% της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα και την ανάγκη να επιδιορθωθούν τουρμπίνες του αγωγού. 

Ο Σολτς ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν έχει λόγο να καθυστερεί την επιστροφή της τουρμπίνας, η οποία μετά την επισκευή της στον Καναδά παραμένει στη Γερμανία. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στον Σολτς λέγοντας ότι η παράδοση της τουρμπίνας καθυστερεί λόγω της έλλειψης απαραίτητων εγγράφων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v