Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Σάμερς ότι η Fed ετοιμάζεται για... μεγάλο λάθος

Η αναμενόμενη συγκράτηση του πληθωρισμού στα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας μπορεί να αποδειχτεί παγίδα προειδοποιεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του 1970 με τραγικές συνέπειες.

Προειδοποίηση Σάμερς ότι η Fed ετοιμάζεται για... μεγάλο λάθος

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς δήλωσε ότι ανησυχεί ότι μια επιβράδυνση του πληθωρισμού στα επερχόμενα στοιχεία θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές της λειτουργούν, όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ περισσότερη δράση.

«Ανησυχώ ότι θα δούμε κάποια καλά νέα σχετικά με τον μη δομικό πληθωρισμό», δήλωσε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television εν όψει των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή που αναμένονται την Τετάρτη που εκτιμάται ότι θα δείξουν υποχώρηση του πληθωρισμού, κυρίως χάρη στη διολίσθηση του κόστους της βενζίνης. Σε συνδυασμό με ορισμένες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, ο κίνδυνος είναι ότι αυτό «θα οδηγήσει τη Fed να σκεφτεί ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο».

Η αμερικανική οικονομία, ωστόσο, παραμένει σε κατάσταση «υπερθέρμανσης», όπως φαίνεται από τα στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς του Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, είπε ο Σάμερς. Μια «καυτή» αγορά εργασίας θα σημαίνει «σταθερό ή ακόμη και επιταχυνόμενο πληθωρισμό», είπε.

Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 528.000 τον Ιούλιο, μια ευρεία άνοδος που ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις και ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή.

«Τα πάντα σε αυτόν τον αριθμό μου λένε υπερθέρμανση, δεν υπάρχει ακόμα έλεγχος, δεν είμαστε ακόμα σε τροχιά να βρεθούμε υπό έλεγχο», είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Η ανησυχία μου στην πραγματικότητα μεγεθύνθηκε», είπε.

Ο Σάμερς τόνισε ότι ο κάποτε συνεργάτης του στα οικονομικά, ο βραβευμένος με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν, προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι καιρός η Fed να αλλάξει πορεία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στην πιο επιθετική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

Ο Κρούγκμαν έγραψε νωρίτερα στους New York Times ότι «τα καλά νέα που πρόκειται να πάρουμε για τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό δεν είναι απόδειξη ότι η στρατηγική έχει ήδη λειτουργήσει, και δυστυχώς (είμαι συνήθως νομισματικό περιστέρι), δεν προσφέρουν δικαιολογία για μια στροφή προς χαλαρότερο χρήμα».

 Ο Σάμερς τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι «να έχουμε μια κατάσταση όπως τη δεκαετία του 1970, οπότε διαιωνίσαμε τον πληθωρισμό με το να μην κάνουμε αρκετά για να τον περιορίσουμε».

Αφαιρώντας τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα όπως η ενέργεια, «έχουμε με κάθε εύλογο μέτρο τον πυρήνα του πληθωρισμού κάπου στο συν ή πλην 5%», είπε ο Σάμερς. «Αυτό είναι υψηλότερο από όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον έθεσε σε εφαρμογή ελέγχους των τιμών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από καμία διάσταση».

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε την κριτική του στην αξιολόγηση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ τον περασμένο μήνα ότι, με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα είχε ήδη φτάσει σε ένα «ουδέτερο» περιβάλλον -όπου ούτε τροφοδοτεί, ούτε περιορίζει τις τιμές καταναλωτή.

«Δεν νομίζω ότι η Fed έχει το νήμα αυτή τη στιγμή», είπε ο Σάμερς. Χωρίς να αυξηθούν σημαντικά τα πραγματικά επιτόκια -τα οποία προσαρμόζονται για κάποια μέτρηση του πληθωρισμού- «τότε απλώς διαμορφώνουμε το υπόβαθρο για στασιμοπληθωρισμό», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v