Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πονοκέφαλος: Η Νορβηγία ετοιμάζει περιορισμούς στις εξαγωγές ρεύματος

Η ξηρασία έχει πλήξει τη χώρα που παράγει ενέργεια αξιοποιώντας τους τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους της. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς.

Νέος πονοκέφαλος: Η Νορβηγία ετοιμάζει περιορισμούς στις εξαγωγές ρεύματος

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ένα σημάδι ότι η διασυνοριακή αλληλεγγύη της Ευρώπης θα δοκιμαστεί αυτόν τον χειμώνα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση.

Η αναπλήρωση των ταμιευτήρων θα έχει προτεραιότητα έναντι της παραγωγής ενέργειας όταν τα επίπεδα πέφτουν κάτω από τους μέσους όρους της εποχής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland.

Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στέλνοντας περίπου το ένα πέμπτο της παραγωγής της στους γείτονές της, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στη νότια Νορβηγία αναγκάζουν την κυβέρνηση να δράσει τώρα για να αποτρέψει εγχώριες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα.

Στην πράξη, αυτό θα περιλαμβάνει μηχανισμούς ελέγχου που περιορίζουν τη δυνατότητα εξαγωγής σε περίπτωση χαμηλής πλήρωσης ταμιευτήτων», ανέφερε ο υπουργός στο κείμενο της ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το υπουργείο αυτή την εβδομάδα θα εργαστεί για να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε ο μηχανισμός να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, οποιοσδήποτε περιορισμός θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τις χώρες που βασίζονται στη φθηνή νορβηγική υδροηλεκτρική ενέργεια για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από τις νορβηγικές εξαγωγές και οποιοσδήποτε περιορισμός θα ανέβαζε τις ήδη αυξημένες τιμές και μπορεί να αναγκάσει την National Grid Plc να χρησιμοποιήσει το στρατηγικό απόθεμα άνθρακα, ανέφερε σε σημείωμά της η Aurora Energy Research.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς ενέργειας της Ευρώπης και οι κανόνες της ορίζουν ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τις ροές προς τους γείτονες για παρατεταμένες περιόδους. Οι περικοπές επιτρέπονται μόνο εάν δηλωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και το λόμπι των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας δηλώνει ότι τυχόν περιορισμοί στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αν υπάρχει κάτι που δεν χρειαζόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή, είναι να υπονομεύσουμε τη συνεργασία και την προβλεψιμότητα του εμπορίου και της ροής ενέργειας από την οποία εξαρτάται η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο Toini Lovseth του ομίλου EnergiNorge μέσω email.

Η Νορβηγία παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από τους τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους της. Ιστορικά, ήταν σε θέση να εξάγει ένα τεράστιο πλεόνασμα και εξακολουθεί να έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ωστόσο, μετά από μια περίοδο ξηρασίας οι ταμιευτήρες στην περιοχή που επηρεάστηκε περισσότερο βρίσκονται στο 49,3%, σε σύγκριση με τη διάμεση τιμή 74,9% για την περίοδο 2000-19.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v