Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ ζητά η Bundesbank

Πιθανή θεωρεί την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ ζητά η Bundesbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εάν η ενεργειακή κατάσταση κλιμακωθεί.

«Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Nagel στη Rheinische Post, αρνούμενος να δώσει έναν αριθμό σχετικά με το τι αναμένει για την επόμενη απόφαση τον Σεπτέμβριο. «Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού. Μεταγενέστερα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός άγγιξε το 9%, τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, θυμίζει το Bloomberg.

«Θα είναι κρίσιμο να διατηρηθούν σταθερές οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε ο Nagel, ο οποίος θα παραστεί στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Federal Reserve στο Jackson Hole του Wyoming, την επόμενη εβδομάδα. «Είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής».

Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ δεν έχουν διευκολύνει την κατάσταση, με μια ύφεση να φαίνεται όλο και πιο πιθανή, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να μετριάζουν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η προοπτική της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ζοφερή: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο την καθιστά πιο ευάλωτη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μια πρόσφατη ξηρασία έχει καταστήσει τον ποταμό Ρήνο -ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών- δύσκολο στην πλοήγηση.

«Εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, μια ύφεση φαίνεται πιθανή τον επόμενο χειμώνα», είπε ο Nagel. «Η γερμανική οικονομία εξακολουθούσε να αποδίδει αρκετά καλά κάτω από δύσκολες συνθήκες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα, για παράδειγμα λόγω παρατεταμένων χαμηλών επιπέδων νερού στα ποτάμια, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω».

Ο επικεφαλής της Bundesbank προέτρεψε τους εργαζόμενους να έχουν κατά νου την οικονομική κατάσταση όταν διαπραγματεύονται για τους μισθούς. Το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ενεργειακό κόστος «σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερο από την οικονομική μας παραγωγή για την εισαγωγή ενέργειας», είπε. Τα συνδικάτα «ενήργησαν πολύ υπεύθυνα τα τελευταία 25 χρόνια - θα κάνουν το ίδιο αυτή τη φορά, είμαι σίγουρος γι' αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v