Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορέλ καλεί ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην πρόταση της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "χρονοτριβούν" στις διαπραγματεύσεις.

Μπορέλ καλεί ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν θετικά ακόμη και αυτή την εβδομάδα σε μια πρόταση της ΕΕ που έχει σκοπό να διασώσει μια συμφωνία του 2015 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε επίσης πως το Ιράν έχει δώσει μια "λογική" απάντηση στην πρόταση, που ακολούθησε διακεκομμένες, έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με την ΕΕ να πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο μερών. Το περιεχόμενο της πρότασης δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

"Υπήρξε μια πρόταση από εμένα ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων που έλεγε 'αυτή είναι η ισορροπία όπου έχουμε φθάσει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε στη μία ή στην άλλη πλευρά'... και υπήρξε μια απάντηση από το Ιράν την οποία θεώρησα λογική", δήλωσε ο Μπορέλ σε μια πανεπιστημιακή εκδήλωση στην ισπανική πόλη Σανταντέρ.

"Διαβιβάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντήσει επίσημα... ελπίζω η απάντηση να βάλει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε προηγουμένως πως η πρόταση είναι η "τελική προσφορά" της Ένωσης προκειμένου να αναβιώσει μια συμφωνία που αναστάληκε το 2018 από την οποία αποχώρησε η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αφού μια αποτυχία των συνομιλιών θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή, με το Ισραήλ να απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν αν αποτύχει η διπλωματία ώστε να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει ικανότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν, που αρνείται επί μακρόν ότι έχει τέτοιες φιλοδοξίες, έχει προειδοποιήσει για μια "συντριπτική" απάντηση σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι "χρονοτριβούν" στις διαπραγματεύσεις.

"Ο κόσμος θα είναι ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία να λειτουργήσει", είπε ο Μπορέλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v