Βούτηξε η παραγωγή των εταιρειών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

Ο ρυθμός συρρίκνωσης ξεπέρασε οτιδήποτε έχει καταγραφεί εδώ και 13 χρόνια αν εξαιρέσουμε την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Σε ζώνη ύφεσης ο δείκτης PMI.

Βούτηξε η παραγωγή των εταιρειών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο

Η παραγωγή στα εργοστάσια του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα, καθώς οι εταιρείες πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση των πελατών, σύμφωα με τον δείκτη PMI. Η παραγωγή σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020 , σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Η μείωση της παραγωγής ήταν ευρείας βάσης, με τους κατασκευαστές και τους παρόχους υπηρεσιών να καταγράφουν τη χαμηλότερη δραστηριότητα.

Οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν τον πιο απότομο ρυθμό μείωσης, καθώς η δραστηριότητα μειώθηκε ραγδαία, ενώ οι παραγωγοί αγαθών σημείωσαν μέτρια πτώση στην παραγωγή.

Οι επιχειρήσεις επλήγησαν από μια σειρά προβλημάτων – από ελλείψεις υλικών και καθυστερήσεις στην παράδοση έως τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που έπληξαν τη ζήτηση των πελατών.

Αυτό μείωσε τον δείκτη US PMI Composite Output Index σε μόλις 45 τον Αύγουστο, από 47,7 τον Ιούλιο. Είνια η δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αξιοσημείωτα αδύναμος, με τον PMI να βυθίζεται μόλις στο 44,1 (κάτω από 50 είναι ζώνη ύφεσης), σε χαμηλό 27 μηνών, από 47,3 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο τομέας μεταποίησης βούτηξε σε χαμηλό 25 μηνών στις 51,3 μονάδες από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Συνολικά, ο ρυθμός συρρίκνωσης του US PMI ξεπέρασε οτιδήποτε έχει καταγραφεί εδώ και 13 χρόνια, αν εξαιρέσουμε την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο PMI δείχνει «περαιτέρω ανησυχητικά σημάδια» για την υγεία του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ, λέει ο Σιάν Jones, Senior Economist στο S&P Global Market Intelligence.

Οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) είναι αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες για τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τα αποθέματα, τις παραγγελίες και επομένως τη μελλοντική ανάπτυξη. Έτσι, η συρρίκνωση των τιμών PMI δημιουργεί ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v