Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Πλήττεται η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Παρέμβαση του επιχειρηματία στο 14ο Συνέδριο “State of the Union 2024” στη Φλωρεντία. Το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού.

Μυτιληναίος: Πλήττεται η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και Πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο “State of the Union 2024” που διοργάνωσε το European University Institute στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας.

Συγκεκριμένα, μίλησε στο πάνελ “Climate change green transition” ανάμεσα στους Kurt Vandenberghe, Director-General, της Γενικής Διεύθυνσης Climate Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Laurence Tubiana, CEO του European Climate Foundation. Μήνυμα απηύθυνε η Πρόεδρος της European Investment Bank, Nadia Calviño, ενώ συντονιστές ήταν oι Jos Delbeke, EIB Climate Chair και Pilita Clark, δημοσιογράφος των Financial Times.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η ΑΕ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Josep Borrell Fontelles, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιρροής και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta.

Ο κ. Μυτιληναίoς, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Eurometaux, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, σχολιάζοντας πως το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απερχόμενη Επιτροπή ήταν όσο πιο "πράσινη" θα μπορούσε να είναι. Νομίζω ότι η "πράσινη" μετάβαση ήταν νούμερο 1 στη λίστα στην αρχή, τώρα δεν ξέρω αν η "πράσινη" μετάβαση είναι καθόλου στη λίστα. (…) Πρέπει να συνδυάσουμε την "πράσινη" μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία, γιατί έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίoς τόνισε ότι το κλιματικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι αμιγώς πρόβλημα της Ε.Ε. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία, προκειμένου και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v