Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλίπ Λέιν (ΕΚΤ): Κατά μιας μεγάλης αύξησης επιτοκίων

«Ένας σταθερός ρυθμός, που δεν είναι ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος, είναι σημαντικός», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάβει το debate ενόψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Φιλίπ Λέιν (ΕΚΤ): Κατά μιας μεγάλης αύξησης επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν, προειδοποίησε ενάντια σε κινήσεις υπερβολικής αύξησης επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ. Με αυτή τη δήλωσε βάζει από την πλευρά του πάγο στις φωνές μέσα στην ΕΚΤ που θέλουν μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Ανάβει το debate ενόψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα. «Ένας σταθερός ρυθμός, που δεν είναι ούτε πολύ αργός ούτε πολύ γρήγορος, είναι σημαντικός», δήλωσε ο Λέιν, σύμφωνα τον ιστότοπο της ΕΚΤ μιλώντας σε πάνελ στη Βαρκελώνη, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα σχόλια τροφοδοτούν τη συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο που θα διαλέξει η ΕΚΤ να προχωρήσει μετά την αύξηση επιτοκίων πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία τον περασμένο μήνα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τρέχει πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2%, την ώρα που η ύφεση θεωρείται όλο και πιο πιθανή καθώς η Ρωσία περιορίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό στη γηραιά ήπειρο.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συμμετείχαν στη σύνοδο Jackson Hole της Federal Reserve είπαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επαναλάβει τουλάχιστον την αύξηση των 50 μονάδων βάσης που έγινε τον Ιούλιο.

Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, για 75 μονάδες βάσης, όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου η Ιζαμπέλ Σνάμπελ που προέτρεψε σε «ισχυρή αποφασιστικότητα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό γρήγορα στον στόχο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v