Κλείνει για τρεις ημέρες ο Nord Stream, ανησυχίες για το αν θα ανοίξει ξανά

Η διακοπή ξεκινά σήμερα. Φόβοι ότι η Μόσχα θα βρει ακόμη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, βάζοντας την Ευρώπη στο έλεος του καιρού.

Κλείνει για τρεις ημέρες ο Nord Stream, ανησυχίες για το αν θα ανοίξει ξανά

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος, παροχή ρεύματος με δελτίο και σοβαρής ύφεσης, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια τριήμερη διακοπή του αγωγού Nord Stream -βασικής πηγής φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση- ξεκινά σήμερα Τετάρτη, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Μόσχα θα βρει ακόμη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες, αφήνοντας την περιοχή στο έλεος του καιρού.

Λίγες ώρες πριν από τη διακοπή, η Gazprom έδωσε έναν ανησυχητικό τόνο, ειδοποιώντας τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις από την Πέμπτη λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές. Η κίνηση διευρύνει τις περικοπές στην ήπειρο, καθώς η Μόσχα αντεπιτίθεται για κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το χειρότερο σενάριο θα συνεπαγόταν πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή σε συνδυασμό με πρώιμη επιδείνωση του καιρού. Με λίγες εναλλακτικές διαθέσιμες προμήθειες, η αύξηση της ζήτησης θέρμανσης θα ωθούσε τις τιμές σε νέα ύψη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Gazprom λέει ότι χρειάζεται τακτική συντήρηση και επιθεωρήσεις σε έναν σταθμό συμπίεσης του Nord Stream. 

Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v