Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι της G7 το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου

Επιμένουν οι ΗΠΑ στο σχέδιο που έχει ως βασικό στόχο να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας αλλά και ευρύτερα την τιμή του μαύρου χρυσού. Πώς πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει.

Στο τραπέζι της G7 το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για το θέμα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση με την οποία οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μειώσουν τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας, αλλά και τα συνολικά έσοδα της Μόσχας από το αργό.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο σε μια συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το σχέδιο θα επιτρέψει στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου κάτω από μια ανώτατη τιμή να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες -όπως χρηματοδότηση και ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο στη μείωση των εσόδων του από το πετρέλαιο αλλά και στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. 

Δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το να επιτραπούν οι αγορές σε ή κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής θα οδηγούσε άλλους αγοραστές να αναζητήσουν την ίδια έκπτωση και τελικά θα μειώσει τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς και θα αναγκάσει τη Ρωσία να δώσει περαιτέρω έκπτωση για τις εξαγωγές της, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα συνολικά της έσοδα.

Οι ηγέτες της G-7 νωρίτερα αυτόν τον Ιούνιο υποσχέθηκαν να εξετάσουν μόνο το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών, αλλά, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχουν δείξει μεγάλη υποστήριξη στο σχέδιο.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο μια ιδέα που αξίζει να διερευνηθεί, είναι μια ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί και ανυπομονούμε να ακούσουμε τι λένε οι υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v