Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Προτάσεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα τις παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν. Πτώση 4% για την τιμή ευρωπαϊκού αερίου, στα 230 €/Mh.

ΕΕ: Προτάσεις για επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επιλογές για να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας και να μειώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ως μέρος των επικείμενων προτάσεών της για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχωρεί 4,1%, φτάνοντας στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υποχωρεί και η χονδρική τιμή του γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος κατά 6%, στα 540 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ. "Δουλεύουμε για μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάτι σχετικά με τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Mechthild Woersdoerfer, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας σε μια ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Woersdoerfer.

Αυτό θα γίνει λίγες ημέρες αφότου οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την απάντησή τους στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Οι εκκλήσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών για δράση της ΕΕ ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος αυξάνουν. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Τσεχική Δημοκρατία είναι μεταξύ των χωρών που πιέζουν για ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα θέλουν η Ευρώπη να αποσυνδέσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης μια γενική αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Ο Woersdoerfer είπε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο και οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν "συγκεκριμένες επιλογές" για τις αλλαγές μετά την ομιλία της von der Leyen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v