Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Uniper: Νέo αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση για κρατική ενίσχυση

Μόλις λίγες μέρες μετά το προηγούμενο αίτημα του εισαγωγέα φυσικού αερίου για 4 δισ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, καθώς οι τιμές εκτοξεύονται.

Uniper: Νέo αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση για κρατική ενίσχυση

Οι απώλειες του γερμανικού γίγαντα φυσικού αερίου Uniper για την αντικατάσταση των χαμένων ρωσικών ροών φυσικού αερίου ενδέχεται να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα, αναγκάζοντας ενδεχομένως την κυβέρνηση να παρέμβει ξανά για να βοηθήσει την εταιρεία κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Klaus-Dieter Maubach.

Η Uniper έλαβε ήδη ένα πακέτο στήριξης ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για να αποτραπεί η κατάρρευσή της και ένα πιθανό φαινόμενο ντόμινο στον ενεργειακό τομέα. Οι περικοπές της ρωσικής προσφοράς ανάγκασαν την εταιρεία να αγοράσει φυσικό αέριο στην ακριβή αγορά spot για να εκπληρώσει τις συμβάσεις, ωθώντας την στα όρια της αφερεγγυότητας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι εάν οι απώλειες δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από λειτουργικά κέρδη από άλλες επιχειρήσεις της Uniper και υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποστήριξη.

Το κόστος αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι διέκοψε ξανά τις ροές του Nord Stream επ' αόριστον. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 35%, καθώς η ήπειρος κινδυνεύει να βυθιστεί σε βαθιά κρίση.

Η Uniper ανακοίνωσε ζημίες άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των γερμανικών επιχειρήσεων. Τον περασμένο μήνα ζήτησε επιπλέον 4 δισ. ευρώ από τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW, μετά την πλήρη χρήση της υπάρχουσας πιστωτικής γραμμής των 9 δισ. ευρώ. Η βοήθεια για την οποία υπέβαλε αίτηση η Uniper «έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί» και οι δόσεις θα καταβληθούν ανάλογα με τη ζήτηση, δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper.

«Τώρα είναι αδύνατο να κάνουμε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η ρευστότητά μας», είπε ο Maubach. «Ήδη δρομολογείται η πρόσθετη στήριξη ρευστότητας που έχουμε ζητήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v