Ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν

Ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τανκς και όλμους σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα που έχει ήδη ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 27 τραυματίες. 

Η υπηρεσία συνοριακής φρουράς του Κιργιστάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Τατζικιστάν άνοιξαν για άλλη μια φορά πυρ εναντίον πολλών από τα φυλάκια της σε μια αμφισβητούμενη ορεινή συνοριακή περιοχή. Ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Τατζικιστάν χρησιμοποίησαν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και όλμους.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του Τατζικιστάν εισήλθαν σε τουλάχιστον ένα χωριό της Κιργιζίας και βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπάτκεν και τις παρακείμενες περιοχές, ανέφερε.

Με τη σειρά του, το Τατζικιστάν κατηγόρησε τις δυνάμεις της Κιργιζίας ότι βομβάρδισαν ένα φυλάκιο και επτά χωριά με «βαρύ οπλισμό» στην ίδια περιοχή. Εχθροπραξίες υπήρξαν και πέρυσι και παρά λίγο να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν συζήτησαν το θέμα, είπε η κυβέρνηση του Μπισκέκ, αλλά η υπηρεσία συνοριοφυλάκων δήλωσε ότι οι προσπάθειες για κατάπαυση πυρός έχουν αποτύχει.

Ο πρόεδρος της Κιργιζίας Sadyr Japarov και ο πρόεδρος του Τατζίκ Emomali Rakhmon συμμετέχουν και οι δύο σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στο Ουζμπεκιστάν και κανένας δεν ανέφερε τη σύγκρουση στην ομιλία του.

Οι συγκρούσεις για τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι συχνά, αλλά συνήθως αποκλιμακώνονται γρήγορα σημειώνει το Reuters. Και οι δύο χώρες φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία προέτρεψε για παύση των εχθροπραξιών αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v