Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό διετίας για τις τιμές του χρυσού

Δολάριο και επιτόκια πιέζουν την τιμή που πολύτιμου μετάλλου που δεν λειτουργεί προς ώρας ως αντιστάθμισμα στην άνοδο του πληθωρισμού. Γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι η τάση μπορεί να ανατραπεί.

Χαμηλό διετίας για τις τιμές του χρυσού

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών την Παρασκευή, καθώς οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, μαζί με το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, επηρέασαν τις τιμές.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων να αναμένεται να αυξηθούν, ορισμένοι επενδυτές έχουν ξεπουλήσει χρυσό και έχουν μετακινηθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε δολάρια, επισημαίνουν οι Financial Times.

Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού στην spot αγορά υποχώρησε για λίγο στα 1.654 δολάρια ανά ουγγιά, τιμή είναι 19% κάτω από την πρόσφατη κορύφωσή τον Μάρτιο και 8% χαμηλότερη από την τιμή του στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ανέβηκε ελαφρά στα 1.673 δολάρια το απόγευμα.

Το ισχυρό δολάριο έχει ασκήσει πίεση στον χρυσό και σε άλλα εμπορεύματα καθιστώντας τα πιο ακριβά σε άλλα νομίσματα.

Ο Colin Hamilton, αναλυτής εμπορευμάτων της BMO Capital Markets, είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τους αντίθετους ανέμους, «η τιμή του χρυσού διατηρείται αρκετά καλά».

«Για τον χρυσό στο σύνολό του, εξακολουθούμε να τελούμε υπό διαπραγμάτευση αρκετά πάνω από το οριακό κόστος παραγωγής», πρόσθεσε.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως αντιστάθμισμα έναντι του μακροπρόθεσμου πληθωρισμού, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα βραχυπρόθεσμα, και δεν συνέβη φέτος. «Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η τιμή του χρυσού παρακολουθεί την πραγματική απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Alex Bedwany, αναλυτής ορυχείων στην Canaccord Genuity. «Οι δείκτες αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται τόσο θετικοί για τον χρυσό».

Ωστόσο, άλλοι προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό, ο χρυσός θα είναι ένα ασφαλές απόθεμα αξίας. «Η αγορά εξακολουθεί να κοιτάζει τον χρυσό ως αντιστάθμιση έναντι ενός λάθους πολιτικής», δηλώνει ο Ole Hansen της Saxo Bank, αναφερόμενος σε ένα σενάριο όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι καλός φίλος του χρυσού». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v