Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Η Μόσχα ανοίγει τον δρόμο για προσάρτηση περιοχών με δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη και αυστηρότερους νόμους για τη στρατολόγηση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού οι σύμμαχοι του Κρεμλίνου σε κατεχόμενα εδάφη ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία και το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νομοθεσία που ανοίγει τον δρόμο για στρατιωτική κινητοποίηση.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, τέσσερις ελεγχόμενες από τη Μόσχα περιοχές στην Ουκρανία θα διεξαγάγουν ψηφοφορίες αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα στο οποίο το Κρεμλίνο έχει αντισταθεί μέχρι σήμερα.

Η Ρωσική Δούμα ψήφισε επίσης νόμο την Τρίτη για την αύξηση των κυρώσεων για λιποταξία και αποφυγή στράτευσης σε περίπτωση επιστράτευσης, ένα ακόμη σημάδι της σκληρής στάσης της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αποδοκίμασε τα δημοψηφίσματα ως «μια περαιτέρω κλιμάκωση» του πολέμου. «Τα ψευδή δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής διπλωμάτης των Βρυξελλών, δήλωσε: «Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τα σχεδιαζόμενα παράνομα "δημοψηφίσματα", τα οποία αντιτίθενται στις νόμιμες και δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές αρχές, παραβιάζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v