Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματική ρελάνς Ερντογάν για το αμερικανικό LNG

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παράδοση αμερικανικού LNG στις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Περιορισμένη η δυνατότητα της Τουρκίας για επανεξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Διπλωματική ρελάνς Ερντογάν για το αμερικανικό LNG

Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανέμει μέρος στη γειτονιά της, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ με πιο ευνοϊκούς όρους την επόμενη περίοδο», είπε ο Ερντογάν σε ομάδα Αμερικανών στελεχών επιχειρήσεων αργά την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παράδοση αμερικανικού LNG στις χώρες της περιοχής».

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν αναζητήσει τρόπους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες έχουν οξυνθεί από μια σειρά διαφωνιών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Άγκυρα ενός προηγμένου συστήματος ρωσικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Ερντογάν επισημαίνει τώρα τη δυνατότητα επέκτασης των ενεργειακών δεσμών, αλλά η Τουρκία έχει περιορισμένη ικανότητα επανεξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι μια χώρα διέλευσης για τις αποστολές φυσικού αερίου των Αζέρων μέσω του αγωγού Trans-Anatolia που περνά στην Ελλάδα και συνδέεται με έναν άλλο αγωγό που επεκτείνεται στην Ιταλία. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Τουρκία, η οποία εισάγει ετησίως περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να άρει τους πρόσθετους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής διαμάχης και να άρει τα εμπόδια στις πωλήσεις όπλων. Οι περιορισμοί στα όπλα «επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ καθώς και τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v