Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.: Κινήσεις για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην ενέργεια

Νέο μηχανισμό αναστολής διαπραγμάτευσης στις αγορές παραγώγων ενέργειας προτείνει η ESMA για την αντιμετώπιση των ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές. Απορρίπτει τη χρήση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ως ενέχυρων για την κάλυψη των margin calls.

Ε.Ε.: Κινήσεις για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην ενέργεια

Η δυνατότητα προσωρινής παύσης στις συναλλαγές παραγώγων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι τιμές καταγράφουν μεγάλη άνοδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αγορών ενέργειας, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ευρωπαϊκή αρχή ανέφερε ότι ο αριθμός των αναστολών διαπραγμάτευσης σε παράγωγα ενέργειας είναι πολύ χαμηλός τις τελευταίες εβδομάδες παρά τους κανονισμούς για  τους λεγόμενους «αυτόματους διακόπτες» (circuit breaker) που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και την άνοδο των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 

«Θα φαινόταν συνεπώς χρήσιμο να εξεταστεί η εφαρμογή, σε προσωρινή βάση και μόνο για τις αγορές παραγώγων ενέργειας, ενός νέου μηχανισμού αναστολής διαπραγμάτευσης» ανέφερε σε ανακοίνωση η ESMA. 

Oι παράμετροι ατού του μηχανισμού θα έπρεπε να ισχύουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλες τις πλατφόρμες που διαπραγματεύονται παράγωγα ενέργειας, πρόσθεσε η εποπτική αρχή. 

«Oι μηχανισμοί αυτοί θα πυροδοτούν αναστολές διαπραγμάτευσης μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε έκτακτες συνθήκες, για παράδειγμα σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων διακυμάνσεων» τονίζεται στην πρόταση.

Ένας τέτοιος μηχανισμός θα έπρεπε να εφαρμοστεί ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, επισημαίνεται. 

H πρόταση της ESMA συντάχθηκε μετά από έκκληση της Κομισιόν για «απτά σχέδια» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στις αγορές ενέργειας οι υψηλές τιμές. 

Οι εταιρείες ενέργειας πουλούν την παραγωγή τους χρησιμοποιώντας τις αγορές παραγώγων, οι οποίες απαιτούν την κατάθεση ενός «περιθωρίου ασφάλειας» (margin) σε ρευστό ή ενέχυρα σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων. H άνοδος των τιμών έχει αυξήσει και τις απαιτήσεις για καταθέσεις περιθωρίων ασφαλείας, με τις εταιρείες να δυσκολεύονται να βρουν κατάληλλα ενέχυρα.

Η ESMA τονίζει στην πρόταση ότι μπορεί να αποσαφηνίσει επισήμως ότι τα εταιρικά ομόλογα και τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι ήδη επιλέξιμα ως ενέχυρα. Απέρριψε, ωστόσο, πρόταση των εταιρειών ενέργειας να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα και τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v