Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Βερολίνο βλέπει σαμποτάζ πίσω από τις διαρροές στους Nord Stream

Πρωτοφανής η ζημιά που έχουν υποστεί οι δύο αγωγοί, ορατές στα ραντάρ των πλοίων οι διαρροές φυσικού αερίου. Συναγερμός σε Γερμανία, Δανία και Σουηδία για κρίσιμες υποδομές. Ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το Βερολίνο βλέπει σαμποτάζ πίσω από τις διαρροές στους Nord Stream

Η Γερμανία υποπτεύεται ότι η ζημιά στο σύστημα αγωγών Nord Stream που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Τα στοιχεία δείχνουν μια «βίαιη πράξη» και όχι ένα τεχνικό ζήτημα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε από το Bloomberg να μην κατονομαστεί επειδή το θέμα διερευνάται. Ως απάντηση στις διαρροές αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα, η Δανία ενισχύει την ασφάλεια γύρω από ενεργειακές υποδομές.

Είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι τώρα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν επανειλημμένα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», είπε η Mette Frederiksen, πρωθυπουργός της Δανίας, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πριν από τα αποτελέσματα μιας έρευνας είναι «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η ζημιά σχετίζεται με δολιοφθορά.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για τη διερεύνηση τριών ταυτόχρονων διαρροών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα στους αγωγούς Nord Stream. Οι διαρροές ήταν τόσο μεγάλες που φάνηκαν στα ραντάρ των σκαφών στην περιοχή, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή. 

Η έρευνα από τις γερμανικές, δανικές και σουηδικές αρχές είναι δύσκολη, επειδή οι τοποθεσίες είναι κάτω από το νερό στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί υποβρύχιο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σεισμογραφικοί σταθμοί κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στο σημείο.

Εν τω μεταξύ, η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για πιθανή πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Σουηδίας.

Πρωτοφανής ζημιά

«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Τρίτη ο διαχειριστής του Nord Stream. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου».

Η πτώση της πίεσης τη Δευτέρα στις δύο γραμμές του Nord Stream και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε αδράνεια, εν μέσω εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αγορές θα παρακολουθούν για τυχόν ενδείξεις δολιοφθοράς.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη ανέβηκαν έως και 12% την Τρίτη, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

«Οι τιμές κινούνται υψηλότερα λόγω εικασιών ότι πρόκειται για δολιοφθορά», δήλωσε ο James Huckstepp, επικεφαλής ανάλυσης στην S&P Global Commodity Insights. Η τελευταία εκτιμά ότι οι υπόλοιπες ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μειωθούν στο μηδέν πριν από το τέλος του έτους, είπε.

Οι διαρροές αερίου ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και κινδύνους για την ασφάλεια. Τη Δευτέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας συμβούλεψε τα πλοία να αποφεύγουν περιοχές νότια και νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm αφού εντόπισαν αρκετές διαρροές αερίου κοντά στους αγωγούς. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η διαρροή θα συνεχιστεί για ημέρες, ίσως και μια εβδομάδα.

«Διαρροές αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που είδαμε τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο Kristoffer Bottzauw, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. «Θέλουμε να παρακολουθούμε διεξοδικά την υποδομή ζωτικής σημασίας της χώρας, προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον».

Η Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση απαγόρευσε τα πλοία να εισέλθουν σε μια περιοχή εντός πέντε ναυτικών μιλίων τόσο από τον Nord Stream 1 όσο και από τον Nord Stream 2. Η ακτοφυλακή της χώρας παρακολουθεί την περιοχή με αεροπλάνο.

Η ζημιά στους αγωγούς δεν είχε καμία επίπτωση στις παρακείμενες χερσαίες υποδομές φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε ο χειριστής του δικτύου Gascade.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενισχύεται 9,3%, στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v