Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω drones

Αφού βεβαιωθούν ότι οι παραδόσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία είναι πρόσφατες, οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν. Θα πάρουν το ρίσκο ίσως και στην προσεχή σύνοδο κορυφής, λένε οι πηγές. 

ΕΕ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, λόγω drones

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τα στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσει πότε παραδόθηκαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, πριν επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής στις ρωσικές επιθέσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αρκετές εκτιμήσεις κατέληξαν ότι τα drones πιθανότατα παραδόθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί την εξαγωγή όπλων για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κράτη της ΕΕ θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα drones παραδόθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή, δεδομένης της ισχυρής άρνησης της Τεχεράνης, δήλωσαν οι πηγές.

Δεν αποκλείεται η Ένωση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος του μήνα, παρά την ανησυχία ότι έτσι θα απομάκρυνε περαιτέρω την Τεχεράνη ωθώντας την πιο κοντά στη Ρωσία. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια μορφή θα λάβουν οι κυρώσεις, πιθανώς θα επεκταθούν στον τομέα του εμπορίου.

Τα drones έδωσαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έναν σχετικά φθηνό τρόπο να χτυπήσει την Ουκρανία, σε μια περίοδο που η χώρα ξεμένει από βασικό στρατιωτικό υλικό, γράφει το Bloomberg.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα επέβαλαν κυρώσεις στην αστυνομία ηθών και σε άλλες οντότητες του Ιράν, εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαδηλώσεων στη χώρα. Με τηλε-συμμετοχή και του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, συζήτησαν επίσης τις παραδόσεις drones και πυραύλων στη Ρωσία.

«Συλλέγουμε στοιχεία και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει ιρανικά drones κυρίως από το νότο - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της κατεχόμενης Χερσώνας - αν και ορισμένα στάλθηκαν από τη Λευκορωσία και την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ στην εθνική τηλεόραση. Τις τελευταίες δύο ημέρες καταρρίφθηκαν 51 drones, πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 και Shahed που παραδόθηκαν στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει στους ηγέτες της G7 προ ημερών ότι η Ρωσία παρήγγειλε 2.400 ιρανικά Shaheds.

Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο Kashan στις 8 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου για να δουν drones πριν παραδοθούν, ενώ η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παράσχει στη Μόσχα αρκετές εκατοντάδες UAV, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. 

Το θέμα των περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν πρόκειται να τεθεί σε ομάδες εργασίας πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στη σύνοδο, καθώς ορισμένες χώρες πιέζουν, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Αν επιβληθούν κυρώσεις, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ τιμωρεί τρίτη χώρα πέραν της Λευκορωσίας για εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ξεκαθαρίζουν ότι τυχόν μέτρα που θα ληφθούν για την Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνουν εντελώς διακριτά από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ένα από τα ελάχιστα πεδία όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v