Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωβουλή: Ξεκίνησε από την Κύπρο η έρευνα για τις υποκλοπές

Πριν από την Αθήνα στη Λευκωσία βρίσκεται η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διερευνήσει τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα και τις διασυνδέσεις για την υπόθεση με την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

Ευρωβουλή: Ξεκίνησε από την Κύπρο η έρευνα για τις υποκλοπές

Με τη συνάντηση των ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής PEGA, με τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη συνεχίζεται η έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Επιτροπής PEGA, τα οποία βρίσκονται από χθες στην Κύπρο, θα ζητήσουν εξηγήσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης του περιβόητου κατασκοπευτικού βαν που απασχόλησε την Κύπρο το 2019, και ειδικότερα για την απόφαση των κυπριακών εισαγγελικών αρχών να αναστείλουν την ποινική δίωξη κατά του ιδιοκτήτη του βαν Ταλ Ντίλιαν.

Η εν λόγω υπόθεση σχετίζεται άμεσα με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που απασχόλησε την Ελλάδα και αφορούσε την επιμόλυνση με το λογισμικό Predator των τηλεφώνων του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αφού το συγκεκριμένο λογισμικό το εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa που ελέγχεται από τον Ταλ Ντίλιαν και η οποία, πριν μεταφέρει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, είχε έδρα την Κύπρο.

Ψάχνουν τη διασύνδεση

Εξάλλου, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA θα έχουν σήμερα συναντήσεις και με βουλευτές των επιτροπών Νομικών και Θεσμών της Κυπριακής Βουλής αλλά και με την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πειλίδου, ώστε να διαπιστώσουν τις πρακτικές που τηρούνται σε σχέση με την εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης από την Κύπρο αλλά κυρίως τη διασύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων εταιρειών και προσώπων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κεντρικό ερώτημα σε αυτή την προσπάθεια της PEGA φέρεται να αναδεικνύεται η μετακίνηση των εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν και ο ρόλος που έπαιξαν στην μετακίνηση πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημειώνεται τέλος ότι μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Κύπρο, τα μέλη της PEGA θα μεταβούν στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων μέχρι την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v