Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πώς θα κατανεμηθούν €43 δισ. για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Διευρύνεται η βάση των εργοστασίων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη κρατικών ενισχύσεων, και ήδη αρκετοί σχεδιάζουν νέες επενδύσεις. Στόχος η ΕΕ να φτάσει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

ΕΕ: Πώς θα κατανεμηθούν €43 δισ. για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Σχέδιο 43 δισ. ευρώ για τη δυναμική εκκίνηση της παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ) προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερβαίνοντας έναν βασικό σκόπελο στον στόχο να ενισχυθεί ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε συνάντηση αξιωματούχων την Τετάρτη συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η βάση των πρότυπων εργοστασίων τσιπ που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη κρατικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο επέκταση χρηματοδότησης σε όλα τα τσιπ για αυτοκίνητα, όπως είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν ωστόσο να μην ανακατανεμηθούν τα ερευνητικά κονδύλια 400 εκατ. ευρώ για ημιαγωγούς, καθώς χώρες με μικρές βιομηχανίες τσιπ εξέφρασαν ανησυχίες ότι τα χρήματα θα ωφελήσουν μόνο μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, με μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα. 

Η ΕΕ έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να παράγει το 20% των ημιαγωγών παγκοσμίως έως το 2030. Η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το σχέδιο EU Chips Act, συμπεριλαμβάνοντας κονδύλια τόσο για την έρευνα όσο και για την παραγωγή στο ευρωπαϊκό πακέτο των 43 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία ημιαγωγών.

Αν και το σχέδιο δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο έτος, ορισμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει νέες εγκαταστάσεις για την κατασκευή ημιαγωγών, όπως οι Intel, Global Foundries, ST Microelectronics και Infineon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v