Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κατηφορίζουν σε χαμηλό έτους οι τιμές του πετρελαίου

Υποχώρηση 35% το τελευταίο 6μηνο και μηνιαία πτώση σχεδόν 6% στο φυσικό αέριο. Ο ρόλος της Κίνας, η ανακούφιση για τους πολίτες και οι προβλέψεις για το τι θα φέρει το επερχόμενο πλαφόν και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

ΗΠΑ: Κατηφορίζουν σε χαμηλό έτους οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω ανησυχιών ότι οι διαμαρτυρίες στην Κίνα ενάντια στα lockdown θα βυθίσουν περαιτέρω τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate, σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, υποχώρησαν 2,7% τη Δευτέρα και διαπραγματεύονται γύρω στα 74 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που έπιασαν τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, μειώθηκαν 2,9% φτάνοντας στα 81 δολάρια το βαρέλι. Είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιανουάριο, μεταδίδει το CNN.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 35% από τον Ιούνιο, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί για τον κορωνοϊό στην Κίνα έχουν διατηρήσει αδύναμη τη ζήτηση ενώ παράλληλα ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οδεύουν προς ύφεση.

Ως αποτέλεσμα, έπεσαν και οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ -ζητούμενο για εκατομμύρια οδηγούς-, καθώς συναρτώνται άμεσα με τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Η μέση τιμή ενός γαλονιού φυσικού αερίου είναι τώρα 3,55 δολάρια σε εθνικό επίπεδο ΗΠΑ, μειωμένη κατά 0,3% μέσα σε μόλις μία μέρα και κατά 5,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει, παρότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ+ μείωσαν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο, στη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της πανδημίας. Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνέλθει ξανά την Κυριακή.

Η πτώση των τιμών των καυσίμων έχει φέρει μια κάποια ανακούφιση σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, που βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τι θα σημάνει το επερχόμενο πλαφόν και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν αναστατωμένες καθώς η Δύση προσπαθεί να συμφωνήσει επί της επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ώστε να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας χωρίς να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια προσφορά. Αλλά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών υπάρχουν προς το παρόν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες.

Πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να περιοριστεί στα 65 και 70 δολάρια το βαρέλι, κοντά στην τρέχουσα τιμή αγοράς του, κάτι που δεν θα έπληττε ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Απ' την άλλη, εάν επιβληθεί χαμηλότερη τιμή, θα μπορούσε να ρίξει λάδι στη φωτιά της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε να αποφασίσει νέα μείωση της παραγωγής, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών και τροφοδοτώντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Το όριο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα που ξεκινά και το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναμένουν το εμπάργκο της ΕΕ να δημιουργήσει «μέτριο κίνδυνο εφοδιασμού» μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v