Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ποιους μετανάστες θέλουμε και ποιους δεν θέλουμε

«Ούτε μηδενική ούτε άναρχη, αλλά ελεγχόμενη μετανάστευση» εξήγγειλε η πρωθυπουργός Μπορν. «Καλύτερη ενσωμάτωση και καλύτερες... απελάσεις» βλέπει ο ΥΠΕΣ. Αντιδράσεις απ' όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Γαλλία: Ποιους μετανάστες θέλουμε και ποιους δεν θέλουμε

Η Γαλλία θα πρέπει να πει «ποιον θέλει» και «ποιον δεν θέλει» να υποδεχτεί στη χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανοίγοντας τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει πιστή στην παράδοσή της ως χώρα ασύλου, όμως είναι θεμιτό να θέτουμε το ερώτημα ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική μας: να πούμε ποιον θέλουμε, ποιον μπορούμε να υποδεχτούμε και ποιον δεν θέλουμε, ποιον δεν μπορούμε να υποδεχτούμε», είπε η πρωθυπουργός.

«Η μηδενική μετανάστευση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή, δεν είναι πιο ρεαλιστική από μια άναρχη μετανάστευση», τόνισε, προσθέτοντας ότι βούλησή της είναι να επιδείξει «σταθερότητα και ανθρωπιά».

«Το να αναζητήσουμε αποτελεσματικά μέτρα, να θέλουμε μια ελεγχόμενη μετανάστευση, δεν σημαίνει έλλειψη αποφασιστικότητας ή ανθρωπιάς», πρόσθεσε η Μπορν.

«Και προτού η Ακροδεξιά επιχειρήσει και πάλι να παραπλανήσει, το ξαναλέω: δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μαζική νομιμοποίηση […] αλλά για νομιμοποίηση ορισμένων ατόμων», διευκρίνισε. Πρέπει «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες […] ώστε να φεύγουν γρηγορότερα εκείνοι που πρέπει να φύγουν», συνέχισε, υποσχόμενη ότι θα είναι «αδιάλλακτη» με τους αλλοδαπούς παραβάτες του νόμου, ακόμη και με εκείνους που διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι «η καλύτερη υποδοχή των υπολοίπων», είπε. Σύμφωνα με την Μπορν, θα πρέπει επίσης να τεθεί το θέμα της νομιμοποίησης των ατόμων εκείνων που βρίσκονται παράνομα στη Γαλλία, αλλά ζουν και εργάζονται στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που παρουσιάζει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι το 29ο μέσα σε 40 χρόνια. Θεωρείται πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση που πιέζεται από τη μια από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, που την κατηγορούν για «χαλαρότητα», και από την άλλη από την Αριστερά, που ανησυχεί για τη σκληρή γραμμή που εκφράζει ο προερχόμενος από τη Δεξιά υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

Οι οργανώσεις που στηρίζουν τους μετανάστες ανησυχούν από την πλευρά τους για «τη συνεχιζόμενη επιδείνωση» στον τομέα των δικαιωμάτων και ιδίως του ασύλου. Ακτιβιστές και μέλη περίπου 15 οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση για να καταγγείλουν την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική, την οποία χαρακτηρίζουν «εχθρική».

Τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση επιδιώκουν αποτελεσματικότερη διαδικασία απελάσεων, «διαρθρωτική» μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, καθώς και ενίσχυση της ενσωμάτωσης, κυρίως μέσω της νομιμοποίησης των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά. «Το θέμα είναι να ενσωματώνουμε καλύτερα και να απελαύνουμε καλύτερα. Θέλουμε εκείνους που εργάζονται, όχι εκείνους που σφετερίζονται», συνόψισε ο Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo.

Τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι δύο: αφενός να εκδίδεται εντολή για την απέλαση κάποιου προσώπου από το γαλλικό έδαφος αμέσως μόλις απορριφθεί το αίτημα χορήγησης ασύλου, χωρίς να περιμένουν οι αρχές μια πιθανή έφεση, και αφετέρου να δίνεται άδεια παραμονής σε εργαζόμενους που είναι χωρίς χαρτιά αλλά απασχολούνται σε τομείς που πάσχουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Το θέμα θα συζητηθεί και στη Γερουσία στις 13 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v