Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουγγαρία καταργεί το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Τέλος στο μέτρο του πλαφόν στη βενζίνη έβαλε η ουγγρική κυβέρνηση μετά από 13 μήνες. Ελλείψεις στα βενζινάδικα λόγω της απότομης πτώσης των εισαγωγών.

Η Ουγγαρία καταργεί το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Η Ουγγαρία κατάργησε το πλαφόν στις τιμές της βενζίνης, αφού οι ελλείψεις προκάλεσαν αγορές πανικού και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αναπληρώσει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα ανώτατα όρια τιμών, που εισήγαγε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πριν από 13 μήνες, όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν εκτιναχτεί σε όλη την Ευρώπη, έγιναν μη βιώσιμα μετά την αύξηση του κόστους εισαγωγής διυλισμένων προϊόντων λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το πλαφόν, το οποίο καθόριζε την τιμή στην αντλία περίπου στα 1,20 ευρώ το λίτρο - το χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ - δεν επέτρεπε στους εισαγωγείς να αποκομίσουν κέρδη.

Η απώλεια των εισαγωγών και οι τεχνικές δυσκολίες που μείωσαν στο μισό την εγχώρια παραγωγή στο διυλιστήριο της κρατικής πετρελαϊκής MOL κοντά στη Βουδαπέστη, άφησαν την Ουγγαρία με περίπου το ένα τρίτο των κανονικών προμηθειών τις τελευταίες εβδομάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v