Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Ανόητο το πλαφόν, στο τραπέζι μείωση παραγωγής πετρελαίου

Θα αφανιστεί από προσώπου γης όποια χώρα μάς επιτεθεί με πυρηνικά, υποστήριξε. Κάποια στιγμή θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ουκρανία. Μας πρόδωσαν Γαλλία-Γερμανία.

Πούτιν: Ανόητο το πλαφόν, στο τραπέζι μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανές περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και ότι οι επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών θα συνεχιστούν.

Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ σε αντάλλαγμα για την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, στην πιο υψηλού προφίλ ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμούσε να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι τα προηγμένα υπερηχητικά όπλα της διασφαλίζουν ότι μπορεί να απαντήσει σθεναρά, εάν δεχόταν ποτέ επίθεση.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα χάσει από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που επέβαλε η Δύση και ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης θα αντέξουν μια χαρά. Είπε ότι η κίνηση ήταν «ανόητη» και ότι οι τιμές της ενέργειας θα «εκτιναχθούν» για όσους επέβαλαν τα ανώτατα όρια. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όσους συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την G7 και την Αυστραλία.

Προσέθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει μια απάντηση, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Όσον αφορά την αντίδρασή μας, έχω ήδη πει ότι απλά δεν θα πουλήσουμε σε εκείνες τις χώρες που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», είπε ο Πούτιν. «Θα σκεφτούμε ίσως και την πιθανή, αν χρειαστεί... μείωση της παραγωγής».

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είχε μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ σχετικά με την παραγωγή, οπότε ένα τόσο δραστικό βήμα είναι ακόμα μια πιθανότητα. «Το σκεφτόμαστε αυτό, δεν υπάρχουν ακόμη λύσεις. Και συγκεκριμένα βήματα θα περιγραφούν στο διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας, το οποίο θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνίες σχετικά με την Ουκρανία στο μέλλον, αλλά η χώρα του ένιωσε προδομένη από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ. Επεσήμανε ότι Γερμανία και Γαλλία -που μεσολάβησαν σε συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015- πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα δίνουν όπλα στην Ουκρανία.

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κληθούν επιπλέον στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς 150.000 μαχητές που στρατολογήθηκαν πρόσφατα, έχουν σταλεί στην πρώτη γραμμή.

Η Μόσχα, θυμίζει το Reuters, κάλεσε περισσότερους από 300.000 εφέδρους σε μια προσπάθεια κινητοποίησης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι περίπου οι μισοί είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Αν και ο Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαδικασία έχει τελειώσει, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να ακυρώσει επίσημο διάταγμα που διέταζε τις κλήσεις, ενισχύοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί ένα δεύτερο κύμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v