Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκρή η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, λέει ο Μπάιντεν

Αποκαλυπτικός διάλογος του προέδρου των ΗΠΑ, σε βίντεο «αγνώστων λοιπών στοιχείων». Η επίσημη θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Νεκρή η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, λέει ο Μπάιντεν

Η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γνωστή με το ακρωνύμιο JCPOA, «είναι νεκρή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter, χωρίς ο Λευκός Οίκος να αμφισβητεί την αυθεντικότητά του.

Το βίντεο αυτό, το οποίο δεν φέρει ημερομηνία ούτε διευκρινίζεται πού τραβήχτηκε, δείχνει τον Μπάιντεν περιστοιχισμένο από τους σωματοφύλακές του να συνομιλεί με πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από έναν μεταλλικό φράχτη. Μια γυναίκα φαίνεται να φοράει μια κορδέλα στα χρώματα της σημαίας του Ιράν και να έχει βάψει τα νύχια της στα ίδια χρώματα. Ο χώρος θυμίζει γυμναστήριο ή πολυχώρο εκδηλώσεων.

Το ντεκόρ και τα ρούχα του προέδρου παραπέμπουν σε προεκλογική εκδήλωση που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια, όταν ο Τζο Μπάιντεν πήγε στην εν λόγω πολιτεία για να στηρίξει έναν υποψήφιο βουλευτή.

«Πρόεδρε Μπάιντεν, θα ανακοινώσετε ότι η JCPOA είναι νεκρή; Μπορείτε να το ανακοινώσετε;» ακούγεται να ρωτάει μια γυναίκα, που του σφίγγει το χέρι.

«Είναι νεκρή, αλλά δεν θα το ανακοινώσουμε. Είναι μεγάλη ιστορία», απαντά εκείνος.

«Δεν θέλουμε συμφωνία με τους μουλάδες. Δεν μας αντιπροσωπεύουν», συνεχίζει η συνομιλήτριά του.

«Το ξέρω. Αλλά θα αποκτήσουν πυρηνικό όπλο», ακούγεται να λέει ο Μπάιντεν.

«Τα σχόλια του προέδρου είναι απολύτως σύμφωνα με όσα λέμε για την JCPOA, η οποία δεν αποτελεί προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τους δημοσιογράφους. «Δεν αναμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον», συνέχισε, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει ότι η JCPOA είναι «νεκρή».

«Απ' όσο γνωρίζω, κανείς δεν αμφισβητεί την αυθεντικότητα (του βίντεο) και δεν πιστεύω ότι θα το ερευνήσουμε», πρόσθεσε.

Η συμφωνία JCPOA του 2015 πρόσφερε στο Ιράν μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις εκ μέρους της Τεχεράνης ότι δεν θα αποκτούσε πυρηνικό όπλο. Οι ιρανικές αρχές επιμένουν ότι δεν είχαν ποτέ τέτοιο στόχο και ότι το πυρηνικό πρόγραμμά τους έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την JCPOA το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, η Τεχεράνη σταμάτησε σταδιακά να τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αναβιώσει τη συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη βρίσκονται σήμερα σε τέλμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v