Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μοσάντ αποκαλύπτει τις «μυστικές προθέσεις» του Ιράν

«Προσπαθούν να αυξήσουν την προμήθεια προηγμένων όπλων στη Ρωσία, να επεκτείνουν το σχέδιο εμπλουτισμού ουρανίου και να εντείνουν τις επιθέσεις σε φιλικές μας μουσουλμανικές χώρες». Οι προειδοποιήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η Μοσάντ αποκαλύπτει τις «μυστικές προθέσεις» του Ιράν

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να αυξήσει τις προμήθειες «προηγμένων όπλων» στη Ρωσία.

«Προειδοποιούμε για τις περαιτέρω προθέσεις του Ιράν, τις οποίες [οι ιρανικές αρχές] προσπαθούν να κρατήσουν μυστικές - να εμβαθύνουν και να αυξήσουν την προμήθεια προηγμένων όπλων στη Ρωσία, να επεκτείνουν το σχέδιο εμπλουτισμού ουρανίου και να εντείνουν τις επιθέσεις σε μουσουλμανικές χώρες φιλικές [προς το Ισραήλ] στην περιοχή», δήλωσε ο Μπαρνέα.

Η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «πλήρης αμυντική εταιρική σχέση» μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Οι πρώτες πληροφορίες για παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν στη Ρωσία δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Αρχικά, ο αμερικανικός τύπος αναφέρθηκε σε παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν Πιέρ δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ρωσία παρέλαβε τον Αύγουστο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σειράς Mohajer-6 και Shahed από το Ιράν.

Τον Οκτώβριο, το Κίεβο δέχτηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι. Η Ουκρανία αναγνώρισε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136.

Η Τεχεράνη αρχικά αρνούνταν επίμονα τις αποδείξεις για παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Τον Νοέμβριο, οι ιρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι προμήθευαν την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά η Τεχεράνη τόνισε ότι οι παραδόσεις είχαν γίνει πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις 10 Δεκεμβρίου υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει πιθανώς ήδη λάβει νέο φορτίο ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή θα τα παραλάβει στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v