Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμένεται

Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν και η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές στα τέλη της χρονιάς. Τι δείχνει η έρευνα της S&P Global.

Η ύφεση της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμένεται

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ύφεση του μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 49,3 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,8.

Ενώ ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων -που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση- από τον Ιούλιο, τον Δεκέμβριο ήταν σε υψηλό πέντε μηνών. Τα τελικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως τον περασμένο μήνα, λόγω της εορταστικής περιόδου.

«Η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ισχύς της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P.

«Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη σύντομα».

Δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεψε ότι η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο δείκτης PMI νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο 47,0 από 45,8, πάνω από την αρχική εκτίμηση του 46,5.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ «τσίμπησε», φτάνοντας στις 49,8 μονάδες έναντι των 48,5 του Νοεμβρίου. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 49,1.

Οι πιέσεις τιμών στον κλάδο υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν αυξημένες. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 61,0 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αναμένεται να γίνουν ευπρόσδεκτα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι έχουν αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική, για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό που υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο τους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v