Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αποτυχημένο κράτος» ή διάλυση το μέλλον της Ρωσίας

Δυτικοί ειδικευμένοι στην εξωτερική πολιτική βλέπουν κατάρρευση της χώρας. Η αντιπαράθεση Κίνας-Ταιβάν και η δεκαετία παγκόσμιας αναταραχής.

«Αποτυχημένο κράτος» ή διάλυση το μέλλον της Ρωσίας

Σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους ειδικούς στην εξωτερική πολιτική εκτιμούν ότι μέχρι το 2033 η Ρωσία θα έχει καταστεί «αποτυχημένο κράτος» (failed state) ή θα διαλυθεί, ενώ η μεγάλη πλειονότητά τους αναμένει ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου που προβλέπει μια δεκαετία παγκόσμιας αναταραχής μπροστά μας, γράφουν οι Financial Times.

Το 46% των 167 ειδικών που απάντησαν στο think-tank είπε ότι είναι πιθανή η αποτυχία ή και η διάλυση της Ρωσίας τα επόμενα 10 χρόνια. Σε ξεχωριστή ερώτηση, το 40% θεωρεί ότι η Ρωσία αναμένεται να διαλυθεί μέχρι τότε λόγω «επανάστασης, εμφυλίου ή πολιτικής διάσπασης».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει ξεκάθαρα τις πιθανότητες για εσωτερικά προβλήματα στη Ρωσία, με επιπτώσεις μπούμερανγκ όχι μόνο για την ηγεσία, αλλά για τη χώρα συνολικά», δήλωσε ο Peter Engelke, αναπληρωτής διευθυντής επί των προβλέψεων του Ατλαντικού Συμβουλίου. 

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την εισβολή στην Ουκρανία εδώ και 11 μήνες, μεταξύ άλλων και λόγω των κυρώσεων και των περιορισμών στις εξαγωγές. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας υποβαθμίζεται σταθερά ως αποτέλεσμα των τιμωρητικών μέτρων, ωθώντας τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αρχίσει να αναγνωρίζει δημόσια ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει εμπόδια στην Ουκρανία και ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει πολύ. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί, κάνοντας σχέδια για τη συνέχιση του πολέμου για χρόνια.

Παρότι στην Ευρώπη μαίνεται η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζουν οι Financial Times, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ θα εμπλακούν σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση την επόμενη δεκαετία.

Εισβολή στην Ταϊβάν, νέες πυρηνικές δυνάμεις και... παρακμή ΗΠΑ

Ωστόσο, το 70% των ερωτηθέντων συμμερίζεται τις εντεινόμενες προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Κίνα θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση για να ανακαταλάβει την Ταϊβάν, προβλέποντας μάλιστα ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να το πράξει τα επόμενα 10 χρόνια.

Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές έχουν επισημάνει το 2027, την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ως πιθανή χρονολογία εισβολής. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια εισβολή είναι πιθανή τα επόμενα δύο χρόνια.

Άλλα ευρήματα εμπλουτίζουν επίσης την εικόνα της παγκόσμιας αναταραχής. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τουλάχιστον μια επιπλέον χώρα θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα έως το 2033.

Το 68% είπε ότι πιο πιθανό θα ήταν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο το Ιράν, καθώς οι προοπτικές για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ των έξι παγκόσμιων δυνάμεων και της Ισλαμικής Δημοκρατίας γίνονται όλο και πιο αμυδρές. Υπάρχει ωστόσο και μια κάποια αισιοδοξία, καθώς το 58% των εμπειρογνωμόνων κρίνει ότι τα πυρηνικά όπλα θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι ειδικοί επί της εξωτερικής πολιτικής προέβλεψαν, τέλος, κάποιο βαθμό παρακμής και για τις ΗΠΑ. Αν και το 71% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2033, μόλις το 31% και το 33% πιστεύει ότι θα είναι η νούμερο ένα διπλωματική και η εξέχουσα οικονομική δύναμη αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v