Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Ο οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,7% φέτος, καταγράφοντας απότομη πτώση από το εκτιμώμενο 2,9% το 2022.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού» και κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση φέτος, προειδοποίησαν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας στην παρουσίαση των προβλέψεων του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,7% φέτος, καταγράφοντας απότομη πτώση από το εκτιμώμενο 2,9% το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούσαμε πριν από έξι μήνες έχουν υλοποιηθεί και το χειρότερο σενάριο μας είναι πλέον το βασικό μας σενάριο», δήλωσε ο Αϊχάν Κόζε, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκθεση. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και θα μπορούσε εύκολα να πέσει σε ύφεση αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνουν πιο σφιχτές».

Αν πραγματοποιηθεί η ζοφερή πρόγνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τρέχουσα δεκαετία θα είναι η πρώτη από τη δεκαετία του 1930 κατά την οποία θα καταγραφούν δύο παγκόσμιες υφέσεις.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 95% των προηγμένων οικονομιών και περισσότερο από το 70% των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα πάνε σε ύφεση» είπε ο Κόζε. «Αλλά είτε συμβεί είτε όχι από τεχνική άποψη, θα αισθάνονται ότι είναι σε ύφεση.

Οι προηγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν μόλις κατά 0,5% φέτος, από το εκτιμώμενο 2,5% πέρυσι, προειδοποίησε η τράπεζα. Στον υπόλοιπο κόσμο, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στο 3,4%. Ωστόσο, εξαιρουμένης της Κίνας, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναπτυχθούν κατά 2,7%, από 3,8% το 2022.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v