Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η EE προειδοποιεί το TikTok να λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήτου

Σύγκλιση και αβρότητες ανάμεσα στην Κομισιόν και το κινεζικό δημοφιλές μέσο, αντίθετα με την αψύτερη στάση απέναντι σε Μασκ και Twitter. Επίδικο η ασφάλεια των δεδομένων των παιδιών και η αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου. Η «εχθρική» στάση ΗΠΑ.

Η EE προειδοποιεί το TikTok να λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήτου

Ο επικεφαλής του TikTok, του κινεζικού κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης, αφενός αντιμετωπίζει το φάσμα της απαγόρευσης από πλευράς ΗΠΑ, αφετέρου δέχτηκε μια σειρά ευγενικές προειδοποιήσεις συμμόρφωσης από τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι «μάζεψαν» την μάλλον όχι διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν πρόσφατα απευθυνόμενοι στον Έλον Μασκ, νέο αφεντικό του Twitter, γράφει το Bloomberg.

Ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew κλήθηκε μεν να κάνει βελτιώσεις σε τομείς όπως το απόρρητο, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, ωστόσο σε πλαίσιο αβροφροσύνης εισέπραξε κομπλιμέντα ότι η ΕΕ εκτιμά τις προσπάθειες της εταιρείας να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές της γηραιάς ηπείρου, συνεχίζει το αμερικανικό μέσο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η TikTok θα εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον σεβασμό του δικαίου της ΕΕ και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του κινεζικού μέσου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα δεδομένα των χρηστών στην Ευρώπη είναι ασφαλή και δεν εκτίθενται σε παράνομη πρόσβαση αρχών τρίτων χωρών».

 

Το TikTok έχει αντιμετωπίσει αυστηρό έλεγχο στην Ευρώπη σχετικά με ανησυχίες, επί ποινή υψηλών προστίμων, ότι τα δεδομένα των παιδιών δεν είναι ασφαλή στην πλατφόρμα. Διερευνάται επίσης για πιθανές παραβιάσεις προστασίας δεδομένων μετά από ανησυχίες ότι τα στοιχεία χρηστών της ΕΕ θα μπορούσαν να αποκτηθούν από «μηχανικούς συντήρησης και τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok είχε συναντήσεις με τέσσερις επιτρόπους, μεταξύ των οποίων και με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι τρόποι συμμόρφωσης με τους επερχόμενους κανόνες εποπτείας περιεχομένου, τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που θα τεθεί σε ισχύ φέτος. Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες, που απαιτούν από τις εταιρείες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο και να αξιολογούν κινδύνους για επιβλαβές περιεχόμενο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως 6% επί των ετήσιων πωλήσεων.

Η αντιμετώπιση του TikTok από την ΕΕ ήταν σαφώς διακριτικότερη -τουλάχιστον δημοσίως- από εκείνη του Twitter, το οποίο εισπράττει αντίστοιχη κριτική ιδίως από τη στιγμή που πήρε τα ηνία του ο πιο σαματατζής ιδιοκτήτης Έλον Μασκ. 

Στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε απαγόρευση της χρήσης του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, ενώ ορισμένοι βουλευτές συνεχίζουν να συζητούν την προοπτική να το θέσουν σε μαύρη λίστα σε εθνικό επίπεδο. Στην ΕΕ το κινεζικό μέσο υπέκυψε σε πιέσεις και έκανε κάποιες αλλαγές πέρυσι, αφού έλαβε τελεσίγραφο από την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές του με τους ισχύοντες κανόνες για τη διαφήμιση και την προστασία των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v