Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στον χρυσό: Θα σπάσει το φράγμα των $2.000, προβλέπουν αναλυτές

Το φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων γίνεται ούριος άνεμος για τη ζήτηση χρυσού, ανεβάζοντας κι άλλο τις τιμές. Τα καλά προγνωστικά για το πολύτιμο μέταλλο, και το σενάριο της διόρθωσης. Ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών.

Πάρτι στον χρυσό: Θα σπάσει το φράγμα των $2.000, προβλέπουν αναλυτές

Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να ξεπεράσουν το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά φέτος, σημειώνοντας νέα υψηλά ρεκόρ ύστερα από μικρά σκαμπανεβάσματα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβραδύνουν τον ρυθμό της αύξησης επιτοκίων, εκτιμούν αναλυτές του κλάδου που επικαλείται το Reuters.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου στην αγορά spot έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο περίπου 18% από τις αρχές Νοεμβρίου, τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι αγορές αναμένουν λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα ταχύτατα αυξανόμενα επιτόκια έπληξαν τις τιμές του χρυσού πέρυσι, ρίχνοντάς τες στα 1.613,60 δολάρια τον Σεπτέμβριο από το υψηλό των 2.069,89 δολαρίων τον Μάρτιο - κοντά στο υψηλό ρεκόρ του 2020.

Τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τις αποδόσεις των ομολόγων, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο επιθυμητό για τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές και ωθώντας το δολάριο στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών - κάνοντας συνεπώς ακριβότερο τον χρυσό. 

Η αποδυνάμωση των αποδόσεων του αμερικανικού νομίσματος και των ομολόγων «θα γίνει μακροοικονομικός ούριος άνεμος για το πολύτιμο μέταλλο, ωθώντας το πάνω από τα 2.000 δολάρια/ουγγιά τους επόμενους μήνες», δήλωσαν αναλυτές της Bank of America.

Με λιγότερη πίεση από το δολάριο και τα ομόλογα, οι επενδυτές είναι πιθανό να αγοράσουν χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αναταραχής, δήλωσε ο αναλυτής του WisdomTree Nitesh Shah, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να κινηθούν πάνω από τα 2.100 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο για την αποθήκευση πλούτου. «Ο κίνδυνος να το παρακάνουν οι κεντρικές τράπεζες και να ωθήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση είναι υψηλός», δήλωσε ο Shah.

Οι κερδοσκόποι που τον Νοέμβριο στοιχημάτιζαν ότι οι τιμές του χρυσού θα πέσουν έχουν συγκεντρώσει μια καθαρή θέση long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, βοηθώντας στην άνοδο των τιμών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αποθηκεύουν αποθέματα χρυσού, αφού αγόρασαν περισσότερο μέταλλο τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 από ό,τι κάθε χρόνο εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η λιανική ζήτηση για ράβδους και νομίσματα χρυσού θα παραμείνει επίσης ισχυρή, ενισχυμένη από την αναβίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά, ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται και να αποδειχθεί ότι ο χρυσός έχει ανέβει πάρα πολύ γρήγορα. Σ' αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να καταγράψει διόρθωση έως και τα 1.730 δολάρια, πρόσθεσαν οι αναλυτές της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v