Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίμετρα Ιράν: Τρομοκρατικές οργανώσεις οι ευρωπαϊκοί στρατοί

Σε περίπτωση που η ΕΕ συμπεριλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων ενόψει νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Αντίμετρα Ιράν: Τρομοκρατικές οργανώσεις οι ευρωπαϊκοί στρατοί

Το Ιράν ετοιμάζει αντίμετρα για την περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να περιλάβει στη μαύρη λίστα της τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Το ιρανικό κοινοβούλιο εξετάζει τις προϋποθέσεις για να «περιλάβει οντότητες των ενόπλων δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Τεχεράνη έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους αφότου οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, την Πέμπτη, μια απόφαση που καλεί την ΕΕ να περιλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στη λίστα της με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Τεχεράνη, ο υπουργός απάντησε πως δεν αποκλείονται η ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας του από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (TNP) και η εκδίωξη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες δεν ακολουθήσουν τον δρόμο της λογικής και δεν διορθώσουν τις θέσεις τους, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο υπουργός επέκρινε ιδιαίτερα την «έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας» ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και αναφέρθηκε στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι το Ιράν «θα απαντήσει αμέσως και σθεναρά» αν η ΕΕ προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, «αναγνωρίζοντας ως τρομοκρατικές οργανώσεις τους στρατούς ευρωπαϊκών χωρών».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες διευκρίνισαν πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με τους Φρουρούς. Όμως, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν αύριο Δευτέρα σε νέες κυρώσεις εναντίον 37 προσώπων ή οντοτήτων στο Ιράν που ενέχονται στην καταστολή διαδηλώσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v