Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη μπροστά σε απότομη βουτιά στην αγορά ακινήτων

Οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν κρίση καθώς οι αποτιμήσεις πέφτουν και ο δανεισμός γίνεται αυστηρότερος. Οι νέοι κανόνες και οι αλλαγές στην αγορά μπορεί να κάνουν την ύφεση πολύ πιο απότομη.

Η Ευρώπη μπροστά σε απότομη βουτιά στην αγορά ακινήτων

Η αναταραχή στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη προσφέρει μια γεύση της ζημιάς που περιμένει τους Ευρωπαίους επενδυτές ακινήτων καθώς αντιμετωπίζουν την πιο έντονη ανατροπή στις τιμές που έχει καταγραφεί.

Κοιτώντας τις εξελίξεις από την επίπονη διαδικασία αναχρηματοδότησης για ένα σύμπλεγμα γραφείων στο City του Λονδίνου έως την πώληση του Πύργου της Commerzbank στο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τρόπους να γεφυρώσουν τα χρηματοδοτικά κενά καθώς οι αγορές ομολόγων ξεφεύγουν από την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που ανατρέπουν την τάση, όπως η Πορτογαλία, όπου οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευτασίων 30 ετών.

Δάνεια, ομόλογα και άλλα προϊόντα χρέους στον τομέα ύψους 1,9 τρισ. ευρώ - σχεδόν το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας - είναι εξασφαλισμένα έναντι εμπορικών ακινήτων ή ιδιοκτησιών στην Ευρώπη και στη Βρετανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή, αναφέρει έρευνα του Bayes Business School βάσει και στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Περίπου το 20% αυτών, ή περίπου 390 δισ. ευρώ, θα ωριμάσει το 2023 και η επικείμενη κρίση σηματοδοτεί το  πρώτο πραγματικό stress test βάσει των κανονισμών που σχεδιάστηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008 για να περιορίσουν τους κινδύνους δανεισμού ακινήτων.

Αυτοί οι κανόνες θα μπορούσαν να κάνουν μια διόρθωση στις τιμές ακόμα πιο απότομη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v