Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή ΗΠΑ για την αποστολή τανκς Abrams στην Ουκρανία

Διατλαντική συμφωνία. Οι ΗΠΑ πιθανώς θα ανακοινώσουν την παράδοση τανκς Abrams M1 στην Ουκρανία μέσα στην εβδομάδα. Spiegel: Αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση Leopards ο Σολτς.

Στροφή ΗΠΑ για την αποστολή τανκς Abrams στην Ουκρανία

H κυβέρνηση Μπάιντεν τείνει προς την παράδοση σημαντικού αριθμού τανκ Abrams M1 στην Ουκρανία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη WSJ.  Όπως τόνισαν, η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμα και αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακοίνωση θα εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική συνεννόηση με τη Γερμανία, στην οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει έναν μικρότερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard 2 και θα εγκρίνει παράλληλα την αποστολή περισσότερων γερμανικών τανκς από την Πολωνία και άλλες χώρες. 

Θα είναι μια διατλαντική συμφωνία για τα άρματα μάχης, σημειώνει η WSJ. 

Τη στροφή των ΗΠΑ όσον αφορά την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams (που έως τώρα οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να στείλουν υποστηρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα συντηρήσουν) επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Eπισήμαναν ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν αν υπάρχει κάποια τελική απόφαση. 

Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται την Τετάρτη να δώσει έγκριση στην Πολωνία για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ο καγκελάριος αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση νωρίτερα την Τρίτη. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v