Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert ΔΝΤ στη Σουηδία για κραδασμούς από την αγορά ακινήτων

Προτείνει μαξιλάρι στις τράπεζες. Η βουτιά των τιμών κατοικιών ξυπνά μνήμες από το κραχ των ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που γονάτισε οικονομία και τράπεζες και χτύπησε την κορώνα.

Alert ΔΝΤ στη Σουηδία για κραδασμούς από την αγορά ακινήτων

H Σουηδία ίσως χρειαστεί να απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι στον τομέα ακινήτων της χώρας, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η στέγαση και τα εμπορικά ακίνητα στη Σουηδία έχουν έρθει στο επίκεντρο καθώς οι τιμές των κατοικιών έχουν πέσει τους τελευταίους εννέα μήνες και οι εταιρείες ακινήτων αντιμετωπίζουν πιέσεις χρηματοδότησης καθώς μεγάλοι όγκοι ομολόγων πλησιάζουν σε ωρίμανση. Τα stress tests της χρηματοοικονομικής εποπτείας έδειξαν μικρό κίνδυνο να αυξηθούν οι πιστωτικές απώλειες ακόμη και σε μια παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων, ενώ υπάρχουν περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τα εμπορικά ακίνητα.

Σε δήλωσή του μετά από επίσημη επίσκεψη, το ΔΝΤ είπε ότι ακόμη πως παρότι οι σουηδικές τράπεζες έχουν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και θέσεις ρευστότητας που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των σοβαρών μακροοικονομικών κραδασμών, η χώρα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η πτώση στις αξίες των ακινήτων στη Σουηδία, με τις τιμές των κατοικιών να αναμένεται να κάνουν βουτιά 20% από το peak τους, έχει ξυπνήσει μνήμες από το κραχ των ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που γονάτισε την οικονομία και τις τράπεζές της και αποτέλεσε χτύπημα για την κορώνα.

Ωστόσο, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας έχουν «σημαντική ανθεκτικότητα» έναντι της επιδείνωσης των κερδών και των αυξανόμενων πιστωτικών απωλειών σε ένα σοβαρό σενάριο όπου τα επιτόκια και ο πληθωρισμός αυξάνονται, δήλωσε η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή της χώρας τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v