Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή απάντηση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η Κομισιόν θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες για τη στήριξη επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής σε πράσινους τομείς, μεταξύ άλλων μέσω φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Ευρωπαϊκή απάντηση στις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιτρέψει υψηλότερες επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία μείωσης του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φορολογικών ελαφρύνσεων, σύμφωνα με προσχέδιο που είδαν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες, ενώ κάποια από τα 800 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης NextGenerationEU Covid-19 θα μπορούσαν επίσης να ανακατευθυνθούν σε φορολογικές πιστώσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν, αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου των Βρυξελλών για να ανταποκριθούν στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει πλημμύρα προειδοποιήσεων σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες θα απομακρυνθούν από την ΕΕ στις ΗΠΑ, για να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις.

Η κίνηση πρόκειται να χαλαρώσει περαιτέρω το προσωρινό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων που ισχύει από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19. Η ημερομηνία λήξης της χαλάρωσης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Τα κράτη-μέλη είναι διχασμένα όσον αφορά το εάν και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιτρέψουν χαλαρούς κανόνες. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Δανίας, προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να ανατρέψουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού, βοηθώντας δυσανάλογα τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν χρήματα στις εταιρείες τους.

Η πρόταση αναφέρει ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη βοήθεια για τις τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από αυτές που έχουν ήδη καθοριστεί από τους ισχύοντες νόμους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου και των βιοκαυσίμων. Η επιτροπή θα επιτρέψει επίσης περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις, που είναι και το βασικό κίνητρο στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της πράσινης μετάβασης των ΗΠΑ ύψους 369 δισ. δολαρίων.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν επίσης να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις εγκρίσεις για έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχουν πολλές χώρες και θα θέσουν συνολικούς στόχους για την πράσινη βιομηχανική ικανότητα έως το 2030.

Επιπλέον, αναμένεται να αυξήσει το όριο πάνω από το οποίο η Επιτροπή εξετάζει τα deals στο πλαίσιο του καθεστώτος της για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις να επιδοτούν υδρογόνο, δέσμευση άνθρακα, οχήματα μηδενικών εκπομπών και μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Επίσης, εκτιμά ότι η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει 170 δισ. ευρώ έως το 2030 σε εργοστάσια παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, μπαταριών, αντλιών θερμότητας και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Η πρόταση θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, μετά από εσωτερική συζήτηση στην επιτροπή και θα μπορούσε να αλλάξει.

Οι βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας έχουν επικρίνει το καθεστώς χρηματοδότησης στην ΕΕ, ότι είναι πολύ περίπλοκο για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση που απαιτείται για τις επιχειρήσεις τους, λέγοντας ότι οι εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ είναι ένα απλούστερο και πιο ελκυστικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v