Δικαστικό μπλόκο στον ελιγμό της J&J για αποφυγή αποζημιώσεων

Η εταιρεία μεταβίβασε σε νέα θυγατρική τη νομική ευθύνη για τα βρεφικά ταλκ που φέρεται να περιείχαν καρκινογόνα στοιχεία και εν συνεχεία κήρυξε πτώχευση. Απέρριψε το αίτημα εφετείο των ΗΠΑ.

Δικαστικό μπλόκο στον ελιγμό της J&J για αποφυγή αποζημιώσεων

Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει μονάδα της Johnson & Johnson, ανατρέποντας την προσπάθεια τoυ φαρμακευτικού κολοσσού να αποφύγει την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων σε πελάτες που ισχυρίζονται ότι το ταλκ της εταιρείας ήταν καρκινογόνο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το δικαστήριο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέρριψε αίτηση πτώχευσης του τμήματος LTL της J&J, εμποδίζοντας την εταιρεία να μεταβιβάσει χιλιάδες νομικές αξιώσεις στο πτωχευτικό σύστημα.

Η J&J είχε αναπτύξει έναν νομικό ελιγμό που ονομάζεται «Texas two-step» για να χωρίσει την εταιρεία σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις και στη συνέχει να κηρύξει τη μία από αυτές σε πτώχευση, έχοντας πρώτα μεταφέρει σε αυτήν περισσότερες από 40.000 αξιώσεις αποζημίωσης για πρόκληση καρκίνου από βρεφικά ταλκ που περιείχαν αμίαντο.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιο «αποτελεσματική» και «δίκαιη» επίλυση.

Όμως το δικαστήριο έκρινε ότι μόνο οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομική πίεση μπορούν να ζητήσουν από το σύστημα πτώχευσης να βοηθήσει στην αναδιάρθρωσή τους. 

Η μετοχή της J&J, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση άνω των 425 δισ. δολαρίων, υποχώρησε 3% μετά την απόφαση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v