Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ρεκόρ στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 74%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2003.

Πτώση ρεκόρ στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδειξαν πώς η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών επηρεάζουν αρνητικά την αγορά ακινήτων.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 74%, σύμφωνα με την έρευνα για τα τραπεζικά δάνεια στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο.

Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2003. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειωθεί πτώση 42%.

Βασικοί παράγοντες πίσω από τη μείωση «ήταν το γενικό επίπεδο των επιτοκίων, η χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιδεινούμενες προοπτικές της αγοράς κατοικίας» τονίζεται στην έρευνα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στην έκθεση επίσης πώς έχουν γίνει σημαντικά πιο αυστηρά τα κριτήρια για στεγαστικά δάνεια.

Τα στοιχεία «παρουσιάζουν μια πολύ άσχημη εικόνα» για τον στεγαστικό τομέα, δήλωσε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος στην HSBC, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ «αρχίζει να τροφοδοτείται γρήγορα στο πιστωτικό κανάλι και εν συνεχεία στην οικονομία».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v