Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση κορυφής Κίνας - Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί μεταβαίνει στο Πεκίνο για συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Στην ατζέντα η οικονομική συνεργασία.

Συνάντηση κορυφής Κίνας - Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τη βασική εμπορική της εταίρο, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που διοργανώθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής ο Ραϊσί είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων του Ιράν με την Κίνα, κυρίως στους τομείς "του πετρελαίου και της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων".

Τον Μάρτιο του 2021 το Ιράν υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας διάρκειας 25 ετών, έπειτα από χρόνια συζητήσεων. Η Κίνα είναι η βασική εμπορική εταίρος του Ιράν, ανέφερε το Irna βασιζόμενο στα επίσημα στοιχεία. Οι ιρανικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν τα 12,6 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 12,7 δισ. στη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του ιρανικού έτους που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Στο Πεκίνο ο Ραϊσί θα έχει συνομιλίες με τον Σι, με Κινέζους επιχειρηματίες και Ιρανούς που ζουν στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v