Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: «Φρένο» στις νέες άδειες για Airbnb

Σχέδιο για την υποχρεωτική μακροχρόνια ενοικίαση των άδειων διαμερισμάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τέλος η «χρυσή βίζα». Για επίθεση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Πορτογαλία: «Φρένο» στις νέες άδειες για Airbnb

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θέλει να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες άδειων διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα να τα διαθέσουν σε μακροχρόνιους ενοικιαστές.

Πρόκειται για σχέδιο να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών σε μια πιεσμένη αγορά ακινήτων που δεν είναι οικονομικά προσιτή σε πολλούς ντόπιους, το οποίο έχει δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως αντισυνταγματική. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της «χρυσής βίζας».

Το σχέδιο «Περισσότερα Στέγαση» περιλαμβάνει επίσης όρια στις αυξήσεις των ενοικίων, πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεων στις πόλεις - με εξαίρεση της λιγότερο πολυπληθείς περιοχές της υπαίθρου.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επενδυτές λένε ότι η υποχρέωση των πολιτών να ενοικιάζουν τα σπίτια τους αντίκειται στο συνταγματικό δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτή τη νέα πολιτική.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν τα μέτρα «επίθεση» στα δικαιώματα ιδιοκτησίας. 

Τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευτεί στην Πορτογαλία. Την περασμένη χρονιά πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε μισθό κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα ενώ στην Λισαβόνα τα ενοίκια πραγματοποίησαν άλμα 37% το 2022. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v